Hozzávalók:
1 fej (lehetőleg zsenge) karfiol,
vékony(!) füstöltsonka-szeletek,
tejföl, reszelt sajt,
só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk, leveleit eltávolítjuk, és egészben(!) a mikróba tesszük, ahol 600 W-on 8-15 percig (mérettől függően) előpuhítjuk. Ez jobb módszer, mint vízben előfőzni: így nem fog annyi levet vetni sütéskor.
Az így előfőzött karfiolfejet sózzuk, borsozzuk; lekenjük olívaolajjal, beborítjuk sonkaszeletekkel, majd az egészet bekenjük tejföllel és leszórjuk reszelt sajttal.
Sütéshez egy kerek jénai edény fedelébe érdemes beleállítani, amire az edény alsó részét búraként ráborítjuk. 180 fokon 1 órán át sütjük, majd ezután búra nélkül is addig, amíg a sajt megpirul. Két- vagy négyfelé vágva tálalható - ez is méretfüggő. Kínálhatunk mellé még tejfölt, illetve dekorálhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.
A sonkát elhagyva húsmentes fogásként is elkészíthetjük. :)