FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

GOMBÁS-KÖLESES TÖLTÖTT PAPRIKA

2024. január 13. 20:11 - finomságprofesszor

Szénhidrátszegény vegán vacsorának kiváló.

Hozzávalók 2 személyre: 

4 kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek), 
1 kis fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
25 dkg csiperkegomba, 
7 dkg "gyors" köles (ami az előrás szerint 10 perc alatt készre főzhető), 
fél zöldségleveskocka, 
10 + 2 db koktélparadicsom, 
2 ek paradicsompüré, 
2 dkg reszelt sajt (a vegán verzióhoz ezt el kell hagyni!), 
olívaolaj, 
só, bors, őrölt köménymag, kurkuma (további fűszerekkel is lehet kísérletezni). 

Elkészítés: 

A kölest kétszeres mennyiségű vízben 7 percig főzzük (még épp nem teljesen puhára), a főzővízben legyen egy fél zöldségleveskocka és só.

A csuma felől "lefejezzük", majd csumátlanítjuk a kaliforniai paprikákat. Ügyeljünk, hogy a paprikák másik vége ép maradjon (hogy később ne folyjon ki a töltelék). Csak a csumát dobjuk el: a levágott, hasznos részeket aprítógépbe tesszük, és a 10 db koktélparadicsommal együtt  pépesítjük.

A hagymát apróra vágjuk, olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát (az elején öntsünk alá egy pici vizet, nehogy odakpjon), sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba is megdinsztelődött, rányomjuk a 2 gerzed fokhagymát, hozzákeverjük a főtt kölest, a pépesített paradicsomot és még 2 evőkanál paradicsomszószt. 6-8 percig főzzük. 

A paprikákat olívaolajjal kívül-belül bekenjük és megtöltjük a köleses-gombás raguval. A maradék 2 koktélparadicsomot kettévágjuk, és egy-egy felet a töltelék tetejére nyomunk, majd meghintjük a reszelt sajttal.

Ha a töltött paprikáinkat egy kerek jénai edény fedelébe helyezzük, akkor az edény aljával az egészet praktikusan le tudjuk fedni. 200 fokos sütőben lefedve 40-45 percig sütjük, majd levesszük a fedőt és addig hagyjuk még sülni, míg a sajt a tetején szép színt nem kap. 

Friss, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal kínáljuk. 

 

Szólj hozzá!

LOW CARB, GLUTÉNMENTES, VEGÁN KENYÉR

2024. január 01. 21:09 - finomságprofesszor

Ez a lenmagból készülő kenyér kevesebb mint 1 gramm szénhidrátot tartalmaz 10 dekánként.

100 g tartalma: 
Energia: 1092 kJ / 265 kcal 
Szénhidrát: 0,4 g 
Zsír: 20 g

Az alábbi recept az eredetihez képest felezve lett, mivel nem szoktam többet sütni egyszerre: így is kijön belőle 6-8 kicsi, de rendkívül lakató szelet. Fontos: ha nem mi magunk daráljuk a lenmagot, hanem pl. kész lenmaglisztet használunk, akkor extra olajat kell még hozzáadni! 

Valamint alapesetben szükségünk lesz egy sima kávédarálóra (avagy mákdarálóra).

Hozzávalók egy kicsi, kb. negyed kilós cipóhoz:

12 deka "golden" lenmag (pl. DrogerieMarkt-ban kapható), 
2 deka útifűmaghéj-por (ha nincs porítva, akkor ezt is meg kell darálni), 
1 csapott mokkáskanál só, 
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna, 
1 teáskanál almaecet, 
160 ml forró víz. 

glutenmentes-kenyer.jpg

Elkészítés: 

Mákdarálóban porrá daráljuk az "arany" lenmagot. Egy keverőtálban elegyítjük az útifűmaghéj-porral, a sóval és a szódabikarbónával. Kimérünk 160 ml forró vizet, amihez hozzáadjuk a teáskanálnyi almaecetet, majd az egészet ráöntjük a többi hozzávalóra. Először csak egy spatulával kevergetjük, mert még nagyon forró, de később már kézzel is tudjuk gyúrni. Alaposan összedolgozzuk, majd cipóvá formázva egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsi közepére helyezzük. Vizes kézzel a felszínét még egyszer simára "simogatjuk", majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 1 órán át hagyjuk sülni. 

Csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt. Fogyasztás előtt érdemes megpirítani: egyrészt úgy még finomabb, másrészt a pirítás is csökkenti a glikémiás indexet. A maradékot tároljuk hűtőszekrényben. 

Tipp: még szebb lesz a kenyér felszíne, ha készítéskor a forró vízbe belekeverünk 1 kávéskanálnyi olívaolajat is - arra viszont számítsunk, hogy ettől az energiatartalom is magasabb lesz.

Némi magyarázat, hogy mit miért teszünk bele/vele:
- lenmag: azért érdemes a teljes magot használni, mert a héja tartalmaz annyi zsiradékot, amennyire szükségünk van (bár mint fentebb jeleztem, egy pici olívaolajat így is lehet még hozzáadni, amitől még finomabb/szebb lesz a kenyerünk) 
- útifűmaghéj: ez a kötőanyag és ettől lesz vegán a kenyerünk, hiszen így nem kell bele tojás sem, ráadásul a bélrendszerünk is hálás lesz érte (rost!) 
- szódabikarbóna ÉS almaecet: e két összetevő kölcsönhatásának eredményeként lesz a kenyerünk szép lyukacsos  
- forró víz: azért legyen forró, hogy az útifűmaghéj azonnal dagadni tudjon, és ezáltal betöltse a "ragaszó" szerepét  
- tágas, nyitott tepsi: a tésztánknak valamelyest ki kell száradnia, ezért jó, ha van körülötte hely, tehát nem érdemes pl. sütőformában sütni, mert úgy túlságosan nedves, ragacsos lehet a végeredmény.

Szólj hozzá!

CHOCOLATE CHIP COOKIES - AMERIKAI CSOKIS KEKSZ

2023. február 05. 11:45 - finomságprofesszor

Hozzávalók

-  1 sütőlapnyi kekszhez = kb. 20 darab: 

1 tojás,
25 deka liszt, 

10 deka barna cukor, 
1 csomag vaníliás cukor, 
fél citrom reszelt héja, 
ízlés szerint vaníliaaroma, 
1 kávéskanál szódabikarbóna, 
csipet só, 
12,5 deka olvasztott vaj, 
2 kávéskanál méz, 
5 deka csokicsipsz vagy apróra tört táblás csokoládé.  

csokis-cookie.jpg

Elkészítés: 

A lisztet, a cukrokat, a sót és a szódabikarbónát egy keverőtálban elegyítjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a jó habosra felvert tojást és a mézet, a citromhéjat, illetve (ha szeretnénk) a vaníliaaromát. Keverőgéppel jól összedolgozzuk, a legvégén a csokit is belekeverjük. A tésztából egy kanál segítségével kábé egyforma nagyságú adagokat szakítunk ki, amit kézzel rögtön csinos gombócokká formázunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatunk.

TANÁCS: Hagyjunk elég helyet a kekszek között, mert sütés közben még dagadni fognak!

A tepsit toljuk a 220 fokra előremelegített sütőbe 10-12 percre, Akkor van készen, ha a teteje már megrepedezett és kicsit színt is kapott. Figyeljünk oda, mert ha túlsül, akkor könnyen ehetetlenre szárad még a sütőben!

JAVASLAT: Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, hogy a csoki is visszadermedjen: úgy a legfinomabb.

_____

ELŐNY: Rendkívül gyorsan elkészíthető.
HÁTRÁNY: Rendkívül gyorsan el is fogy...! :)

 

Szólj hozzá!

EGYBEN SÜLT KARFIOL SONKÁS-SAJTOS KÖPENYBEN

2023. január 28. 13:17 - finomságprofesszor

Hozzávalók: 

1 fej (lehetőleg zsenge) karfiol, 
vékony(!) füstöltsonka-szeletek, 
tejföl, reszelt sajt, 
só, bors, olívaolaj

egyben-sult-karfiol.jpg

Elkészítés: 

A karfiolt megmossuk, leveleit eltávolítjuk, és egészben(!) a mikróba tesszük, ahol 600 W-on 8-15 percig  (mérettől függően) előpuhítjuk. Ez jobb módszer, mint vízben előfőzni: így nem fog annyi levet vetni sütéskor. 

Az így előfőzött karfiolfejet sózzuk, borsozzuk; lekenjük olívaolajjal, beborítjuk sonkaszeletekkel, majd az egészet bekenjük tejföllel és leszórjuk reszelt sajttal. 

Sütéshez egy kerek jénai edény fedelébe érdemes beleállítani, amire az edény alsó részét búraként ráborítjuk. 180 fokon 1 órán át sütjük, majd ezután búra nélkül is addig, amíg a sajt megpirul. Két- vagy négyfelé vágva tálalható - ez is méretfüggő. Kínálhatunk mellé még tejfölt, illetve dekorálhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.

A sonkát elhagyva húsmentes fogásként is elkészíthetjük. :)

Szólj hozzá!

KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK

2022. november 13. 15:37 - finomságprofesszor

Hozzávalók (2 éhes főre): 

0,5 kg kelkáposzta, 
35 dkg krumpli, 
1 közepes vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma
0,5 tk őrölt kömény, 
1 dl tej, 
só, bors, 
2 ek liszt és olaj a rántáshoz. 

kelkaposzta-fozelek.jpg

Elkészítés: 

A kelkáposztát torzsátlanítjuk, leveleire szedjük és megmossuk. A vastag ereket kivágjuk, a leveleket 3-4 centis darabokra szeleteljük. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, a káposztát és a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, köménymagporozzuk, kevergetve egy kicsit összepároljuk. Felöntjük annyi vízzel és tejjel, ami majdnem ellepi. A 2 evőkanál olajjal és a liszttel sűrű rántást készítünk. Amikor a káposzta és a krumpli már puha, a rántást a főzőlével hígítjuk, majd hozzáadjuk a főzelékhez. Összeforraljuk, melegen tálaljuk. Feltétnek sült virsli vagy fasírt adható. (A tükörtojás igenis osztályidegen elem! - KRM)

Szólj hozzá!

HÚSKENYÉR

2022. szeptember 10. 13:34 - finomságprofesszor

Hozzávalók: 

50 dkg darált hús (lehet baromfi is), 
1 kis fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
1 zsömle, 
1 tojás, 
0,5 dl tej

só, bors, pirospaprika, olaj, zsemlemorzsa. 

huskenyer.jpg

Elkészítés: 

A zsömlét apróra vágva beáztatjuk a tejbe. A hagymát felaprítjuk és 3 evőkanál olajon megpároljuk, majd a végén hozzányomjuk a fokhagymát. Leszűrjük róla az olajat. A tejes zsömlét kinyomkodjuk és hozzákeverjük a darált húshoz. Ráütünk egy tojást, sózzuk, fűszerezzük. Összedolgozzuk a lehető leghomogénebb állagúra. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozunk és zsemlemorzsával meghintünk. A húspépet cipó formájúra alakítjuk, a felszínét vékonyan beolajozzuk, zsemlemorzsával meghintjük majd belehelyezzük a sütőedénybe. 180 fokon, lefedve, kb. 1 órán át sütjük (a disznóhúsnak több idő kell, kb. +20 perc). Levesszük a fedőt és ha szükséges, tovább sütjük a húskenyeret, amíg szép barna színe nem lesz. Szeletelve tálaljuk. 

Kiváló feltét főzelékekhez: a fotón pl. a tökfőzelékünk mellett látható. 

Hidegen is finom!  

Szólj hozzá!

QUICHE

2021. november 20. 21:12 - finomságprofesszor

HOZZÁVALÓK 

a tésztához: 

25 dkg liszt, 
7 dkg vaj, 
5,5 dkg zsír, 
2 tojás, 
1 mokkáskanálnyi só. 

a töltelékhez: 

1 dl tejszín, 
1 dl tejföl, 
20 dkg kolozsvári szalonna, 
10 deka reszelt sajt (pl. parmezán), 
egy fél póré- vagy két csokor újhagyma, 
3 zellerszár, 
4 közepes fej csiperkegomba, 
pár szem koktélparadicsom a díszítéshez, 
fehérbors, szerecsendió. 

quiche.jpg

Elkészítés: 

Az hozzávalókból meggyúrjuk a tésztát: amikor már elválik a kéztől, fóliába tekerjük és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. 

Ezalatt felkockázzuk a kolozsvárit és apróra vágjuk a hagymát. A hagyma zöld részét még nem vágjuk fel, hanem csak félretesszük a majdani dekoráláshoz. A megmosott zellerszárakat 2-3 milliméteres darabokra vágjuk. A gombát is felaprítjuk, viszonylag kicsire. 

Pici olajon elindítjuk a szalonna kiolvasztását, majd rátesszük a hagymát és megdinszteljük. A felaprított zellerszárat 1 percig mikrózzuk teljes fokozaton, hogy kissé megpuhuljon. A hagymás szalonnához hozzáadjuk az előpuhított zellert és a gombát is, majd 5-10 percig tovább pároljuk együtt az egészet. Levet fog ereszteni, amit a végén leöntünk róla. 

A tejszínt, a tojást és a tejfölt egy mély tálban összekeverjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot és a fűszereket, majd végül az eddigiekben előfőzött többi hozzávalót. Só nem kell bele, mert a kolozsvári elég sós ízt ad. 

A tésztát elővesszük a hűtőből és szabad kézzel belenyomkodjuk egy tortaformába úgy, hogy kb. 5 centi magas fala is legyen. Beletöltjük a keveréket, majd a quiche "falát" az ujjunkkal egyenletesen visszanyomkodjuk annyira, hogy csak kb 2 milliméterrel legyen magasabban, mint a töltelék. A tetejét felaprított zöld hagymaszárral, valamint karikára vágott koktélparadicsommal dekoráljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. 

Tipp: az illesztős tortaformából kiszivárgó zsír odaéghet a sütő aljához: ezt megelőzendő érdemes alufóliával előre kibélelni a sütő alját - ezzel megspórolhatjuk a sütőtakarítást, hiszen elegendő csak az alufóliát eltávolítani.

+1: A töltelék összetevői javarészt tetszés szerint variálhatók.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

LASAGNE

2021. november 06. 15:02 - finomságprofesszor

Hozzávalók egy kisebb tepsihez, kb. 4 főre: 

9 db lasagne-tésztalap, 
60 dkg darált hús, 
1 kg friss paradicsom, 
1 közepes (150 g-os) paradicsompüré-konzerv, 
1 kis fej hagyma, 
15 cm-s póréhagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
8 deka vaj + a tepsi kikenéséhez is, 
fél liter tej, 
3 evőkanál liszt, 
olaj, só, bors, friss bazsalikom, 
reszelt sajt a tetejére. 

lasagnee.JPG

Elkészítés:  

A paradicsomot megmossuk, a szártöveket kivágjuk belőlük. Felkockázva és kicsit megsózva géppel finomra aprítjuk (héjastul akár). Olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, póréhagymát, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot - az összes levével együtt - és kb. 40 percig főzzük nyitott edényben, hogy levet tudjon veszíteni. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét is. Átfőzzük: a ragu állaga innentől már nem folyós, hanem "pempős" (Dr. K.J. szavajárása szerint - feltehetőleg "pépesre" gondol). Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, és innentől nem főzzük tovább. 

Mialatt a ragu fő, elkészítjük a besamel mártást: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kevergetjük, amíg fehéredni nem kezd. Apránként hozzákeverjük a tejet, úgy, hogy csomómentes maradjon. A végeredmény: nem túl sűrű mártás. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről.

Egy kis méretű tepsit kikenünk vajjal. Belesimítunk 1 réteg ragut, rá 1 réteg besamelt és 1 réteg (száraz) tésztalapot (nekünk egy réteghez 3 db lap kellett). Ezt a rétegzést háromszor megismételjük, majd legvégül a tetejére kerüljön még egy réteg CSAK a raguból. Az egészet bőségesen meghintjük reszelt sajttal. Alufóliával lezárjuk és 170 fokon  40 percig sütjük, majd fólia nélkül addig, amíg szép barna nem lesz.

Tálaláskor reszelt parmezánnal és lecsipkedett friss bazsalikomlevelekkel komplettírozzuk.   

Szólj hozzá!

GOMBÁS TOKÁNY PÁROLT KELBIMBÓVAL

2020. június 06. 14:36 - finomságprofesszor

Hozzávalók: 

30 dkg disznóhús (pl. lapocka), 
17 dkg kolozsvári szalonna, 
25 dkg gomba (barna vagy fehér csiperke), 
2-3 db paradicsom, 
1 db TV-paprika, 
1 fej hagyma, 
1 dl tejföl, 
1 csapott evőkanál liszt, 
olaj, só, bors. 

gombas-tokany.jpg

Elkészítés:

Felaprítjuk a hagymát, felkockázzuk a kolozsvári szalonnát, valamint a paprikát és a paradicsomot is. A gombát nem túl vékony szeletekre vágjuk. A húst (hártyamentesítést követen) csíkokra vágjuk. Egy akkora lábast választunk, amiben a hús éppen jól el tud terülni, de túl nagy se legyen. Olajon olvasztani kezdjük a szalonnát, a zsiradékon  megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük a húst. Sózzuk-borsozzuk (sózni csak óvatosan, mert a kolozsvári szalonna eleve sós!), és minden oldalán fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot és a gombát. Ezek elegendő levet eresztenek, emiatt további folyadék hozzáadása szükségtelen. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul, a gomba teljesen össze nem esik, illetve a leve jó része is el nem fő (50-60 perc). Közben kóstoljuk, és ha kell, korrigálhatjuk a fűszerezést. Meghintjük az 1 csapott kanálnyi liszttel, jól elkeverjük, és hozzáadjuk az 1 deci tejfölt. Összeforralás után kész. 

Párolt kelbimbóval és/vagy újkrumplival köríthetjük. 

A párolt kelbimbóhoz: 

40 dkg kelbimbó (lehet fagyasztott is), 
2 szál újhagyma, 
olaj, só bors. 

Az újhagymát vékonyan felszeleteljük, az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kelbimbót (a fagyottat egyenesen a mélyhűtőből, ha viszont friss, akkor megtisztítva-félbevágva). Sózzuk, borsozzuk. Pici víz kellhet alá, hogy oda ne kapjon. Csak addig pároljuk, hogy még éppen rá lehessen harapni. 

Ha nem eleve szalonnás étel mellé készül, akkor ebbe is tehetünk egy kis kolozsvárit. 

 

Szólj hozzá!

GÖNGYÖLT SPÁRGA BULGUR ÁGYON HOLLANDI MÁRTÁSSAL

2020. május 15. 21:50 - finomságprofesszor

Hozzávalók 2 főre:

- a göngyölt spárgához
1 csomag zöld spárga (cca. 0,5 kg), 
1 csomag vékonyra szeletelt feketerdei sonka,
a főzővízbe só, kevés cukor.

- a bulgurhoz 
0,5 csésze bulgur, 
1 zöldségleveskocka (vagy alaplé)
2-2 szelet sárga, piros és zöld kalifornia paprika, 
1 kis Bonduelle vörösbabkonzerv kb. fele, 
olívaolaj, só, bors.

- a hollandi mártáshoz
3 tojássárgája, 
7 deka vaj, 
3 evőkanál víz, 
citromlé, só, bors.

sparga.png

Elkészítés:

Alaplében vagy zöldségleveskockával összeforralt vízben a bulgurt puhára főzzük. Amíg fő, felkockázzuk a színes paprikákat és olívaolajon puhára pároljuk. A konzervbabot egy szűrőben leöblítjük sima csapvízzel. Ha megfőtt a bulgur, hozzákeverjük a párolt paprikát és a babot, majd az egészet egy olívaolajjal kikent kisebb tepsi aljára simítjuk. 

A spárgát megmossuk, a fás végeket levágjuk, sóval és egy kis cukorral ízesített vízben feltesszük főni. 6-8 perc után leszűrjük (egyes iskolák szerint hideg vízben kell kihűteni, hogy megőrizze a színét és tartását, majd papírtörlővel le kell szárítani). Hármasával sonkába göngyöljük és ráhelyezzük a tepsiben a bulgur ágyra. 

Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a sonka egy kicsit megpirul. 

Ezalatt elkészítjük a hollandi mártást. Felolvasztjuk a vajat. Gőzfürdőt készítünk: két lábost egymásba helyezünk, az alsóba vizet töltünk,de a felül lévő edény alja ne nagyon érjen bele a vízbe. Feltesszük forrni. A felső lábost levesszük, amíg a 3 tojássárgáját egy kis sóval alaposan elkeverjük benne. 3 kanál vizet még hozzáadunk, majd feltesszük a gőzre és folyamatosan keverjük, amíg habos nem lesz. Fokozatosan hozzákeverjük a felolvasztott vajat. Fehér borssal, citromlével ízesítjük. Ha túlságosan besűrűsödne, kis tejjel hígíthatjuk. 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása