HOZZÁVALÓK
a tésztához:
25 dkg liszt,
7 dkg vaj,
5,5 dkg zsír,
2 tojás,
1 mokkáskanálnyi só.
a töltelékhez:
1 dl tejszín,
1 dl tejföl,
20 dkg kolozsvári szalonna,
10 deka reszelt sajt (pl. parmezán),
egy fél póré- vagy két csokor újhagyma,
3 zellerszár,
4 közepes fej csiperkegomba,
pár szem koktélparadicsom a díszítéshez,
fehérbors, szerecsendió.
Elkészítés:
Az hozzávalókból meggyúrjuk a tésztát: amikor már elválik a kéztől, fóliába tekerjük és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Ezalatt felkockázzuk a kolozsvárit és apróra vágjuk a hagymát. A hagyma zöld részét még nem vágjuk fel, hanem csak félretesszük a majdani dekoráláshoz. A megmosott zellerszárakat 2-3 milliméteres darabokra vágjuk. A gombát is felaprítjuk, viszonylag kicsire.
Pici olajon elindítjuk a szalonna kiolvasztását, majd rátesszük a hagymát és megdinszteljük. A felaprított zellerszárat 1 percig mikrózzuk teljes fokozaton, hogy kissé megpuhuljon. A hagymás szalonnához hozzáadjuk az előpuhított zellert és a gombát is, majd 5-10 percig tovább pároljuk együtt az egészet. Levet fog ereszteni, amit a végén leöntünk róla.
A tejszínt, a tojást és a tejfölt egy mély tálban összekeverjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot és a fűszereket, majd végül az eddigiekben előfőzött többi hozzávalót. Só nem kell bele, mert a kolozsvári elég sós ízt ad.
A tésztát elővesszük a hűtőből és szabad kézzel belenyomkodjuk egy tortaformába úgy, hogy kb. 5 centi magas fala is legyen. Beletöltjük a keveréket, majd a quiche "falát" az ujjunkkal egyenletesen visszanyomkodjuk annyira, hogy csak kb 2 milliméterrel legyen magasabban, mint a töltelék. A tetejét felaprított zöld hagymaszárral, valamint karikára vágott koktélparadicsommal dekoráljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
Tipp: az illesztős tortaformából kiszivárgó zsír odaéghet a sütő aljához: ezt megelőzendő érdemes alufóliával előre kibélelni a sütő alját - ezzel megspórolhatjuk a sütőtakarítást, hiszen elegendő csak az alufóliát eltávolítani.
+1: A töltelék összetevői javarészt tetszés szerint variálhatók.