FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

QUICHE

2021. november 20. 21:12 - finomságprofesszor

HOZZÁVALÓK 

a tésztához: 

25 dkg liszt, 
7 dkg vaj, 
5,5 dkg zsír, 
2 tojás, 
1 mokkáskanálnyi só. 

a töltelékhez: 

1 dl tejszín, 
1 dl tejföl, 
20 dkg kolozsvári szalonna, 
10 deka reszelt sajt (pl. parmezán), 
egy fél póré- vagy két csokor újhagyma, 
3 zellerszár, 
4 közepes fej csiperkegomba, 
pár szem koktélparadicsom a díszítéshez, 
fehérbors, szerecsendió. 

quiche.jpg

Elkészítés: 

Az hozzávalókból meggyúrjuk a tésztát: amikor már elválik a kéztől, fóliába tekerjük és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. 

Ezalatt felkockázzuk a kolozsvárit és apróra vágjuk a hagymát. A hagyma zöld részét még nem vágjuk fel, hanem csak félretesszük a majdani dekoráláshoz. A megmosott zellerszárakat 2-3 milliméteres darabokra vágjuk. A gombát is felaprítjuk, viszonylag kicsire. 

Pici olajon elindítjuk a szalonna kiolvasztását, majd rátesszük a hagymát és megdinszteljük. A felaprított zellerszárat 1 percig mikrózzuk teljes fokozaton, hogy kissé megpuhuljon. A hagymás szalonnához hozzáadjuk az előpuhított zellert és a gombát is, majd 5-10 percig tovább pároljuk együtt az egészet. Levet fog ereszteni, amit a végén leöntünk róla. 

A tejszínt, a tojást és a tejfölt egy mély tálban összekeverjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot és a fűszereket, majd végül az eddigiekben előfőzött többi hozzávalót. Só nem kell bele, mert a kolozsvári elég sós ízt ad. 

A tésztát elővesszük a hűtőből és szabad kézzel belenyomkodjuk egy tortaformába úgy, hogy kb. 5 centi magas fala is legyen. Beletöltjük a keveréket, majd a quiche "falát" az ujjunkkal egyenletesen visszanyomkodjuk annyira, hogy csak kb 2 milliméterrel legyen magasabban, mint a töltelék. A tetejét felaprított zöld hagymaszárral, valamint karikára vágott koktélparadicsommal dekoráljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. 

Tipp: az illesztős tortaformából kiszivárgó zsír odaéghet a sütő aljához: ezt megelőzendő érdemes alufóliával előre kibélelni a sütő alját - ezzel megspórolhatjuk a sütőtakarítást, hiszen elegendő csak az alufóliát eltávolítani.

+1: A töltelék összetevői javarészt tetszés szerint variálhatók.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr2316760606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása