FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

WALDORF SALÁTA

2019. január 26. 21:10 - finomságprofesszor

Hozzávalók:

3 db savanykás, piros héjú alma, 
5-6 szál zellerszár, 
1 citrom leve, 
15 dkg dióbél, 
2 deci majonéz,
1 deci tejföl vagy tejszín, 
1 kis fej saláta, 
só, bors. 

waldorf-salata-.jpg

Elkészítés: 

Az almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg (egyes receptek tévesen hámozást írnak elő, pedig héjjal ugyanolyan jó a végeredmény, csak éppen sokkal szebb!). A magházat eltávolítjuk, majd az almát sugarasan, a héjánál mérve 3-4 milliméternyi vékony gerezdekre szeleteljük (kb 36-odokra). A gerezdeket keresztben tovább harmadoljuk. Rögtön vízbe áztatjuk, nehogy megbarnuljon.

A zellerszárakat fél centis darabokra szeleteljük, hozzáadjuk a vízben ázó almadarabokhoz. A dióból pár szép darabot egészben (valójában fél diókat) félreteszünk, a többit késsel durvára aprítjuk (hasonló mozdulatokkal, mint amikor petrezselymet apít az ember). Ledarálni nem szabad, annál sokkal durvábbnak kell lennie.

A zeller-alma keverékről leöntjük a vizet és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, majd jól elkeverjük a dióval. 

Egy külön edényben a bolti, kicsit sűrű majonézt felhígítjuk a tejszínnel vagy tejföllel, annyira, hogy önthető állagú legyen. Ízesítjük sóval, borssal, és ha szükséges, még ízlés szerint ecettel, cukorral is. (Alternatíva: az egész majonézes öntetet házilag készítjük el, kedvünk és ízlésünk szerint.)

Az öntetet hozzákeverjük az alma-zeller-dió mixhez. Megmossuk a salátát, és a leveleivel kibélelünk egy elegáns porcelántálat. Óvatosan rákanalazzuk a majonézes keveréket, aminek a tetejét a félretett fél diókkal dekoráljuk.

Fogyasztás előtt érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, hogy az ízek összeérjenek, és az aprított dió is megszívhassa magát. 

Tipp: a fél diókon kívül a tetejére gránátalmát is szórhatunk, amivel még jobban feldobhatjuk az étel színeit.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr7814590740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2019.01.27. 00:23:59

Ez egy nagyon egészséges salátának tűnik, és laktatónak is egyben. Pedig a salátákról nem éppen azt lehet mondani, hogy mennyire laktatóak. Online néztem hozzávalókat www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-24-01-2019/
süti beállítások módosítása