FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SÓLET

2015. október 11. 15:38 - finomságprofesszor

"Öles kondérban főz babot"
(József Attila) 

 

6 személynek bőven elég.  

A sólet elkészítését előző nap kezdjük a beáztatással, majd este tesszük be a sütőbe, és másnapra lesz kész.

solet.jpg

 Hozzávalók: 

1 kg szárazbab, 
10 dkg gersli, 
70 dkg füstölt libahús (pl. 2 libacomb), 
30 dkg marhalábszár, 
2 közepes fej vöröshagyma, 
4 nagy gerezd fokhagyma, 
olaj, pirospaprika  

A babot és a gerslit 8 órára beáztatjuk (a levet néha cserélni kell). A füstölt húst is beáztatjuk (ennek NEM cseréljük a levét, mert később szükség lesz rá!). A hagymát és a fokhagymát apróra vágva olajon megpároljuk, majd ebben a húsokat - a lábszárat nagy darabokra vágva - minden oldalukon kicsit átsütjük. Lehúzzuk a tűzről és 4-5 teáskanál pirospaprikával megszórjuk. A gerslis babot leszűrjük, a felét egy nagy tűzálló tál aljában elsimítjuk. Erre kerül a paprikás-szaftos hús, majd a tetejére a bab másik fele. Az egészet felöntjük a füstölt hús áztatólevével úgy, hogy ellepje. Ha kevés a lé, vízzel pótolhatjuk. Só egyáltalán nem kell bele, a hús áztatólevében volt elég. Lefedjük és 8-10 órára 110 fokos sütőbe tesszük. Ha a végén túl sok leve maradna, fedő nélkül kicsit elpárologtathatunk belőle.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr527957242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PubiX 2015.10.11. 20:42:55

Nekem volt egy öntöttvas fazekam, békebeli darab. Az volt az igazi! Éppen befért a gázsütőbe, alája egy tetőcserép, semmi rács, aztán ott gondolkodott takarékon reggelig. Kisgyerek koromból emlékszem, amikor nagymamámék környékén, a stettl-ben csütörtökön délután az asszonyok vitték a Kazinczy utcai pékségbe a fazekakat, bekészítve, a sólettel. A fazék tetejét körbetapasztották agyaggal, abba volt beleírva a tulajdonos neve. Amikor kisült a barchesz, akkor a pékmester bepakolta a fazekakat, és azok ott dolgoztak, amíg ki nem hűlt a kemence. Aztán másnap elmentek érte az asszonyok, és kész volt az ünnepi asztalra való. :)
süti beállítások módosítása