"Öles kondérban főz babot"
(József Attila)
6 személynek bőven elég.
A sólet elkészítését előző nap kezdjük a beáztatással, majd este tesszük be a sütőbe, és másnapra lesz kész.
Hozzávalók:
1 kg szárazbab,
10 dkg gersli,
70 dkg füstölt libahús (pl. 2 libacomb),
30 dkg marhalábszár,
2 közepes fej vöröshagyma,
4 nagy gerezd fokhagyma,
olaj, pirospaprika
A babot és a gerslit 8 órára beáztatjuk (a levet néha cserélni kell). A füstölt húst is beáztatjuk (ennek NEM cseréljük a levét, mert később szükség lesz rá!). A hagymát és a fokhagymát apróra vágva olajon megpároljuk, majd ebben a húsokat - a lábszárat nagy darabokra vágva - minden oldalukon kicsit átsütjük. Lehúzzuk a tűzről és 4-5 teáskanál pirospaprikával megszórjuk. A gerslis babot leszűrjük, a felét egy nagy tűzálló tál aljában elsimítjuk. Erre kerül a paprikás-szaftos hús, majd a tetejére a bab másik fele. Az egészet felöntjük a füstölt hús áztatólevével úgy, hogy ellepje. Ha kevés a lé, vízzel pótolhatjuk. Só egyáltalán nem kell bele, a hús áztatólevében volt elég. Lefedjük és 8-10 órára 110 fokos sütőbe tesszük. Ha a végén túl sok leve maradna, fedő nélkül kicsit elpárologtathatunk belőle.