FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

TÖLTÖTT PADLIZSÁN - ÉS HÁZI PADLIZSÁNKRÉM

2018. április 07. 19:40 - finomságprofesszor

Hozzávalók 4 személyre: 

4 kisebb méretű padlizsán, 
30 deka darált csirkehús, 
8 deka rizs, 
1 kisebb fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma,  
4 db közepes méretű paradicsom, 
olaj, olívaolaj, citromlé, só, bors, paprika, 
15 deka reszelt sajt.

toltott-padlizsan.jpg

A rizst enyhén sós vízben kicsit megfőzzük, de nem kell teljesen puhának lennie. Az apróra vágott  hagymát étolajon megpároljuk. A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, a belsejüket kivájjuk. A vájadék felét megtartjuk, felaprítjuk (a másik feléból - vagy az összes, kivájt padlizsánbelsőből - padlizsákrémet készíthetünk*).

A padlizsánokat kivájás után azonnal átkenjük citromlével (hogy kevésbé barnuljon meg).

A dinsztelt hagymára rányomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a darált csirkehúst. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Visszatesszük a tűzre és addig keverjük, amíg a csirkehús kifehéredik. (Disznóból tovább kellene főzni, a csirkének ennyi is elég.) Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a felaprított padlizsánbelsőt*, illetve a paradicsomból is leturmixolunk kettőt, azt is hozzáadjuk. Hozzákeverjük a főtt rizst is.

A padlizsánokat először kívül-belül bekenjük olívaolajjal, majd megtöltjük a keverékkel, a tetejükre még egy paradicsomszeletet is helyezünk. Meghintjük bőven reszelt sajttal, majd jénaiba tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben, lefedve egy órán át sütjük, fedő nélkül pedig addig, amíg a sajt a tetején meg nem pirult. 

Tejfölt, apróra vágott petrezselymet kínálunk mellé.

 

*a padlizsánbélből készíthetünk padlizsánkrémet is:

A kivájt padlizsánbelső-darabokat olívaolajjal, sóval, borrsal "kezeljük" (whatever it means...). Az egészet beletesszük egy kisebb tepsibe, lefedjük alufóliával és a sülő töltött padlizsánjaink alá-mellé besuvasztjuk a sütőbe. Ugyanakkor vesszük le az alufóliát, amikor a töltött padlizsánról. Miután a töltött padlizsánt már kivettük a sütőből, ezt a kisebb tepsit még benne hagyjuk egy kis időre, de figyelni kell, nehogy a padlizsán elégjen. Miután jól megsült (megszikkadt kivesszük, és leturmixoljuk. Egy kis fej hagymát és két gerezd fokhagymát kevés olívaolajon megdinsztelünk egy lábasban, ehhez adjuk hozzá a leturmixolt padlizsánt. Hozzáadunk még friss (vagy a jégkockatartóban, olívaolajban lefagyasztott) kakukkfüvet, ízlés szerint citromlevet, sót. Kihűtve, pirítóssal kínáljuk.  

"Egyszer majd csinálunk zakuszkát is, de az bonyolultabb" (Dr. K.J.)  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr5713816562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása