Hozzávalók:
50 dkg darált hús (lehet baromfi is),
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 zsömle,
1 tojás,
0,5 dl tej
só, bors, pirospaprika, olaj, zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A zsömlét apróra vágva beáztatjuk a tejbe. A hagymát felaprítjuk és 3 evőkanál olajon megpároljuk, majd a végén hozzányomjuk a fokhagymát. Leszűrjük róla az olajat. A tejes zsömlét kinyomkodjuk és hozzákeverjük a darált húshoz. Ráütünk egy tojást, sózzuk, fűszerezzük. Összedolgozzuk a lehető leghomogénebb állagúra. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozunk és zsemlemorzsával meghintünk. A húspépet cipó formájúra alakítjuk, a felszínét vékonyan beolajozzuk, zsemlemorzsával meghintjük majd belehelyezzük a sütőedénybe. 180 fokon, lefedve, kb. 1 órán át sütjük (a disznóhúsnak több idő kell, kb. +20 perc). Levesszük a fedőt és ha szükséges, tovább sütjük a húskenyeret, amíg szép barna színe nem lesz. Szeletelve tálaljuk.
Kiváló feltét főzelékekhez: a fotón pl. a tökfőzelékünk mellett látható.
Hidegen is finom!