FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

GOMBÁS TOKÁNY PÁROLT KELBIMBÓVAL

2020. június 06. 14:36 - finomságprofesszor

Hozzávalók: 

30 dkg disznóhús (pl. lapocka), 
17 dkg kolozsvári szalonna, 
25 dkg gomba (barna vagy fehér csiperke), 
2-3 db paradicsom, 
1 db TV-paprika, 
1 fej hagyma, 
1 dl tejföl, 
1 csapott evőkanál liszt, 
olaj, só, bors. 

gombas-tokany.jpg

Elkészítés:

Felaprítjuk a hagymát, felkockázzuk a kolozsvári szalonnát, valamint a paprikát és a paradicsomot is. A gombát nem túl vékony szeletekre vágjuk. A húst (hártyamentesítést követen) csíkokra vágjuk. Egy akkora lábast választunk, amiben a hús éppen jól el tud terülni, de túl nagy se legyen. Olajon olvasztani kezdjük a szalonnát, a zsiradékon  megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük a húst. Sózzuk-borsozzuk (sózni csak óvatosan, mert a kolozsvári szalonna eleve sós!), és minden oldalán fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot és a gombát. Ezek elegendő levet eresztenek, emiatt további folyadék hozzáadása szükségtelen. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul, a gomba teljesen össze nem esik, illetve a leve jó része is el nem fő (50-60 perc). Közben kóstoljuk, és ha kell, korrigálhatjuk a fűszerezést. Meghintjük az 1 csapott kanálnyi liszttel, jól elkeverjük, és hozzáadjuk az 1 deci tejfölt. Összeforralás után kész. 

Párolt kelbimbóval és/vagy újkrumplival köríthetjük. 

A párolt kelbimbóhoz: 

40 dkg kelbimbó (lehet fagyasztott is), 
2 szál újhagyma, 
olaj, só bors. 

Az újhagymát vékonyan felszeleteljük, az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kelbimbót (a fagyottat egyenesen a mélyhűtőből, ha viszont friss, akkor megtisztítva-félbevágva). Sózzuk, borsozzuk. Pici víz kellhet alá, hogy oda ne kapjon. Csak addig pároljuk, hogy még éppen rá lehessen harapni. 

Ha nem eleve szalonnás étel mellé készül, akkor ebbe is tehetünk egy kis kolozsvárit. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr2315745922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása