Hozzávalók:
1,5 kg oldalas,
0,5 kg disznózsír,
só, bors, fokhagyma.
Elkészítés:
Érdemes még a hentesnél az oldalast hosszában (a bordákra merőlegesen) kettévégatni!
A sütés előtti napon az oldalast fogyasztható méretű adagokra daraboljuk: egy-egy szeletben vagy 1 vastag csont legyen, vagy 2 vékonyabb. A szeleteket besózzuk, fokhagymazúzalékkal bedörzsöljük. Egy tálban lefedve másnapig a hűtőben hagyjuk, hogy a só ez idő alatt bediffundálhasson a hús belsejébe.
A sütéshez alkalmas edény: vagy egy elegendően nagy, magas falú tepsi, vagy egy nagy vasfazék (utóbbi előnyösebb, mivel van fedele). Az edény alját vastagon kikenjük az összes zsírral, majd ráhelyezzük a húst. Lefedjük, és 200 fokos sütőben bő 1 órán át sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk az edényben a szeleteket. Az egy óra leteltével eltávolítjuk a fedelet, és a húst megszórjuk 2 fokhagyma vékonyra vágott szeletkéivel. Bekapcsoljuk a sütőben légkeverést. A húsokat innentől idönként meg kell forgatni. Kb. háromnegyed órányi sütéssel a hús minden oldala piros-barna színűvé válik. A zsírból kiemelve egy tálra szedjük a kész sült oldalast.
Petrezselymes krumplival és kovászos uborkával az igazi. Ketogén diétázók párolt karfiollal fogyaszthatják.
A visszamaradó szaftot ne dobjuk ki, leszűrve kitűnő pecsenyezsírt nyerhetünk!