FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

LOW CARB, GLUTÉNMENTES, VEGÁN KENYÉR

2024. január 01. 21:09 - finomságprofesszor

Ez a lenmagból készülő kenyér kevesebb mint 1 gramm szénhidrátot tartalmaz 10 dekánként.

100 g tartalma: 
Energia: 1092 kJ / 265 kcal 
Szénhidrát: 0,4 g 
Zsír: 20 g

Az alábbi recept az eredetihez képest felezve lett, mivel nem szoktam többet sütni egyszerre: így is kijön belőle 6-8 kicsi, de rendkívül lakató szelet. Fontos: ha nem mi magunk daráljuk a lenmagot, hanem pl. kész lenmaglisztet használunk, akkor extra olajat kell még hozzáadni! 

Valamint alapesetben szükségünk lesz egy sima kávédarálóra (avagy mákdarálóra).

Hozzávalók egy kicsi, kb. negyed kilós cipóhoz:

12 deka "golden" lenmag (pl. DrogerieMarkt-ban kapható), 
2 deka útifűmaghéj-por (ha nincs porítva, akkor ezt is meg kell darálni), 
1 csapott mokkáskanál só, 
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna, 
1 teáskanál almaecet, 
160 ml forró víz. 

glutenmentes-kenyer.jpg

Elkészítés: 

Mákdarálóban porrá daráljuk az "arany" lenmagot. Egy keverőtálban elegyítjük az útifűmaghéj-porral, a sóval és a szódabikarbónával. Kimérünk 160 ml forró vizet, amihez hozzáadjuk a teáskanálnyi almaecetet, majd az egészet ráöntjük a többi hozzávalóra. Először csak egy spatulával kevergetjük, mert még nagyon forró, de később már kézzel is tudjuk gyúrni. Alaposan összedolgozzuk, majd cipóvá formázva egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsi közepére helyezzük. Vizes kézzel a felszínét még egyszer simára "simogatjuk", majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 1 órán át hagyjuk sülni. 

Csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt. Fogyasztás előtt érdemes megpirítani: egyrészt úgy még finomabb, másrészt a pirítás is csökkenti a glikémiás indexet. A maradékot tároljuk hűtőszekrényben. 

Tipp: még szebb lesz a kenyér felszíne, ha készítéskor a forró vízbe belekeverünk 1 kávéskanálnyi olívaolajat is - arra viszont számítsunk, hogy ettől az energiatartalom is magasabb lesz.

Némi magyarázat, hogy mit miért teszünk bele/vele:
- lenmag: azért érdemes a teljes magot használni, mert a héja tartalmaz annyi zsiradékot, amennyire szükségünk van (bár mint fentebb jeleztem, egy pici olívaolajat így is lehet még hozzáadni, amitől még finomabb/szebb lesz a kenyerünk) 
- útifűmaghéj: ez a kötőanyag és ettől lesz vegán a kenyerünk, hiszen így nem kell bele tojás sem, ráadásul a bélrendszerünk is hálás lesz érte (rost!) 
- szódabikarbóna ÉS almaecet: e két összetevő kölcsönhatásának eredményeként lesz a kenyerünk szép lyukacsos  
- forró víz: azért legyen forró, hogy az útifűmaghéj azonnal dagadni tudjon, és ezáltal betöltse a "ragaszó" szerepét  
- tágas, nyitott tepsi: a tésztánknak valamelyest ki kell száradnia, ezért jó, ha van körülötte hely, tehát nem érdemes pl. sütőformában sütni, mert úgy túlságosan nedves, ragacsos lehet a végeredmény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr8218292961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása