FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

GOMBÁS-KÖLESES TÖLTÖTT PAPRIKA

2024. január 13. 20:11 - finomságprofesszor

Szénhidrátszegény vegán vacsorának kiváló.

Hozzávalók 2 személyre: 

4 kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek), 
1 kis fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
25 dkg csiperkegomba, 
7 dkg "gyors" köles (ami az előrás szerint 10 perc alatt készre főzhető), 
fél zöldségleveskocka, 
10 + 2 db koktélparadicsom, 
2 ek paradicsompüré, 
2 dkg reszelt sajt (a vegán verzióhoz ezt el kell hagyni!), 
olívaolaj, 
só, bors, őrölt köménymag, kurkuma (további fűszerekkel is lehet kísérletezni). 

Elkészítés: 

A kölest kétszeres mennyiségű vízben 7 percig főzzük (még épp nem teljesen puhára), a főzővízben legyen egy fél zöldségleveskocka és só.

A csuma felől "lefejezzük", majd csumátlanítjuk a kaliforniai paprikákat. Ügyeljünk, hogy a paprikák másik vége ép maradjon (hogy később ne folyjon ki a töltelék). Csak a csumát dobjuk el: a levágott, hasznos részeket aprítógépbe tesszük, és a 10 db koktélparadicsommal együtt  pépesítjük.

A hagymát apróra vágjuk, olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát (az elején öntsünk alá egy pici vizet, nehogy odakpjon), sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba is megdinsztelődött, rányomjuk a 2 gerzed fokhagymát, hozzákeverjük a főtt kölest, a pépesített paradicsomot és még 2 evőkanál paradicsomszószt. 6-8 percig főzzük. 

A paprikákat olívaolajjal kívül-belül bekenjük és megtöltjük a köleses-gombás raguval. A maradék 2 koktélparadicsomot kettévágjuk, és egy-egy felet a töltelék tetejére nyomunk, majd meghintjük a reszelt sajttal.

Ha a töltött paprikáinkat egy kerek jénai edény fedelébe helyezzük, akkor az edény aljával az egészet praktikusan le tudjuk fedni. 200 fokos sütőben lefedve 40-45 percig sütjük, majd levesszük a fedőt és addig hagyjuk még sülni, míg a sajt a tetején szép színt nem kap. 

Friss, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal kínáljuk. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr7818302087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása