Hozzávalók 2 főre:
- a göngyölt spárgához
1 csomag zöld spárga (cca. 0,5 kg),
1 csomag vékonyra szeletelt feketerdei sonka,
a főzővízbe só, kevés cukor.
- a bulgurhoz
0,5 csésze bulgur,
1 zöldségleveskocka (vagy alaplé)
2-2 szelet sárga, piros és zöld kalifornia paprika,
1 kis Bonduelle vörösbabkonzerv kb. fele,
olívaolaj, só, bors.
- a hollandi mártáshoz
3 tojássárgája,
7 deka vaj,
3 evőkanál víz,
citromlé, só, bors.
Elkészítés:
Alaplében vagy zöldségleveskockával összeforralt vízben a bulgurt puhára főzzük. Amíg fő, felkockázzuk a színes paprikákat és olívaolajon puhára pároljuk. A konzervbabot egy szűrőben leöblítjük sima csapvízzel. Ha megfőtt a bulgur, hozzákeverjük a párolt paprikát és a babot, majd az egészet egy olívaolajjal kikent kisebb tepsi aljára simítjuk.
A spárgát megmossuk, a fás végeket levágjuk, sóval és egy kis cukorral ízesített vízben feltesszük főni. 6-8 perc után leszűrjük (egyes iskolák szerint hideg vízben kell kihűteni, hogy megőrizze a színét és tartását, majd papírtörlővel le kell szárítani). Hármasával sonkába göngyöljük és ráhelyezzük a tepsiben a bulgur ágyra.
Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a sonka egy kicsit megpirul.
Ezalatt elkészítjük a hollandi mártást. Felolvasztjuk a vajat. Gőzfürdőt készítünk: két lábost egymásba helyezünk, az alsóba vizet töltünk,de a felül lévő edény alja ne nagyon érjen bele a vízbe. Feltesszük forrni. A felső lábost levesszük, amíg a 3 tojássárgáját egy kis sóval alaposan elkeverjük benne. 3 kanál vizet még hozzáadunk, majd feltesszük a gőzre és folyamatosan keverjük, amíg habos nem lesz. Fokozatosan hozzákeverjük a felolvasztott vajat. Fehér borssal, citromlével ízesítjük. Ha túlságosan besűrűsödne, kis tejjel hígíthatjuk.