FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

GÖNGYÖLT SPÁRGA BULGUR ÁGYON HOLLANDI MÁRTÁSSAL

2020. május 15. 21:50 - finomságprofesszor

Hozzávalók 2 főre:

- a göngyölt spárgához
1 csomag zöld spárga (cca. 0,5 kg), 
1 csomag vékonyra szeletelt feketerdei sonka,
a főzővízbe só, kevés cukor.

- a bulgurhoz 
0,5 csésze bulgur, 
1 zöldségleveskocka (vagy alaplé)
2-2 szelet sárga, piros és zöld kalifornia paprika, 
1 kis Bonduelle vörösbabkonzerv kb. fele, 
olívaolaj, só, bors.

- a hollandi mártáshoz
3 tojássárgája, 
7 deka vaj, 
3 evőkanál víz, 
citromlé, só, bors.

sparga.png

Elkészítés:

Alaplében vagy zöldségleveskockával összeforralt vízben a bulgurt puhára főzzük. Amíg fő, felkockázzuk a színes paprikákat és olívaolajon puhára pároljuk. A konzervbabot egy szűrőben leöblítjük sima csapvízzel. Ha megfőtt a bulgur, hozzákeverjük a párolt paprikát és a babot, majd az egészet egy olívaolajjal kikent kisebb tepsi aljára simítjuk. 

A spárgát megmossuk, a fás végeket levágjuk, sóval és egy kis cukorral ízesített vízben feltesszük főni. 6-8 perc után leszűrjük (egyes iskolák szerint hideg vízben kell kihűteni, hogy megőrizze a színét és tartását, majd papírtörlővel le kell szárítani). Hármasával sonkába göngyöljük és ráhelyezzük a tepsiben a bulgur ágyra. 

Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a sonka egy kicsit megpirul. 

Ezalatt elkészítjük a hollandi mártást. Felolvasztjuk a vajat. Gőzfürdőt készítünk: két lábost egymásba helyezünk, az alsóba vizet töltünk,de a felül lévő edény alja ne nagyon érjen bele a vízbe. Feltesszük forrni. A felső lábost levesszük, amíg a 3 tojássárgáját egy kis sóval alaposan elkeverjük benne. 3 kanál vizet még hozzáadunk, majd feltesszük a gőzre és folyamatosan keverjük, amíg habos nem lesz. Fokozatosan hozzákeverjük a felolvasztott vajat. Fehér borssal, citromlével ízesítjük. Ha túlságosan besűrűsödne, kis tejjel hígíthatjuk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr9515698170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása