FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL

2020. május 04. 22:14 - finomságprofesszor

 

aranygaluska.JPG

Hozzávalók:

- a kovászhoz: 
1 dl tej,
2 dkg élesztő 
0,5 dkg porcukor
6 dkg liszt

- a tésztához: 
0,5 kg liszt, 
2 dl tej, 
6 dkg vaj, 
2 tojás sárgája,
4,5 dkg porcukor, 
csipet só

- a rétegek közé: 
8 dkg olvasztott vaj,
15 dkg darált dió vagy mandula (lehet fele-fele), 
12 dkg kristálycukor (lehet barna cukor), 

- a vaníliasodóhoz: 
3 tojás szétválasztva, 
6 dl magas zsírtartalmú (3,8%-os) tej, 
1 vaníliarúd vagy 1 evőkanál vaníliaaroma
2 csomag vaníliás cukor
2 dkg vaj
1-2 evőkanál liszt


Az aranygaluska elkészítése:

A kovász hozzávalóit elegyítjük, felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt szépen kidolgozzuk a tésztát. Egy órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval elkezdjük kiszaggatni. 

A kiszaggatott darabokat alaposan kivajazott tortaformába vagy kuglófformába sorjázzuk, minden réteget megkennünk olvasztott vajjal, majd bőven meghintjük a cukor-dió keverékkel, a záró réteget is. Újból kelesztjük, kb. a kétszeresére, majd betoljuk a 170 fokra előremelegített sütőbe és kb. 45 percig sütjük. Ha meg akarna égni, a tetejét sütőpapírral védhetjük.

Amikor készen van, lekapcsoljuk róla tortakarimát, illetve ha kuglófformában sütöttünk, akkor egy kicsit várni kell, mielőtt kiborítanánk. 

Nem szeleteljük, hanem tépjük: szépen elválik a kiszaggatott, többszörösére megkelt kis gombócok mentén! Vaníliasodóval kínáljuk. 


A vaníliasodó elkészítése:

A tojásfehérjéket felverjük a 2 vaníliás cukorral. Vízfürdőn felteszünk fél liter tejet főni (pont nem szabad felforrnia, nehogy kicsapódjon a tojássárgája, ezért kell a vízfürdő!), beletesszük a vaníliát is (vagy az aromát, vagy a kikapart magokat, attól függően, mit használunk). A tojássárgákat 1 deci tejjel, az olvasztott vajjal és egy kis liszttel kikeverjük, majd fokozatosan, állandó keverés mellett a meleg tejhez adagoljuk. Folyamatosan keverni kell! Amikor elérte a mártássűrűséget, levesszük a gőzről és hozzákeverjük a felvert tojáshabhoz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr2715660452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása