Hozzávalók egy kisebb tepsihez, kb. 4 főre:
9 db lasagne-tésztalap,
60 dkg darált hús,
1 kg friss paradicsom,
1 közepes (150 g-os) paradicsompüré-konzerv,
1 kis fej hagyma,
15 cm-s póréhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
8 deka vaj + a tepsi kikenéséhez is,
fél liter tej,
3 evőkanál liszt,
olaj, só, bors, friss bazsalikom,
reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
A paradicsomot megmossuk, a szártöveket kivágjuk belőlük. Felkockázva és kicsit megsózva géppel finomra aprítjuk (héjastul akár). Olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, póréhagymát, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot - az összes levével együtt - és kb. 40 percig főzzük nyitott edényben, hogy levet tudjon veszíteni. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét is. Átfőzzük: a ragu állaga innentől már nem folyós, hanem "pempős" (Dr. K.J. szavajárása szerint - feltehetőleg "pépesre" gondol). Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, és innentől nem főzzük tovább.
Mialatt a ragu fő, elkészítjük a besamel mártást: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kevergetjük, amíg fehéredni nem kezd. Apránként hozzákeverjük a tejet, úgy, hogy csomómentes maradjon. A végeredmény: nem túl sűrű mártás. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről.
Egy kis méretű tepsit kikenünk vajjal. Belesimítunk 1 réteg ragut, rá 1 réteg besamelt és 1 réteg (száraz) tésztalapot (nekünk egy réteghez 3 db lap kellett). Ezt a rétegzést háromszor megismételjük, majd legvégül a tetejére kerüljön még egy réteg CSAK a raguból. Az egészet bőségesen meghintjük reszelt sajttal. Alufóliával lezárjuk és 170 fokon 40 percig sütjük, majd fólia nélkül addig, amíg szép barna nem lesz.
Tálaláskor reszelt parmezánnal és lecsipkedett friss bazsalikomlevelekkel komplettírozzuk.