FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

LASAGNE

2021. november 06. 15:02 - finomságprofesszor

Hozzávalók egy kisebb tepsihez, kb. 4 főre: 

9 db lasagne-tésztalap, 
60 dkg darált hús, 
1 kg friss paradicsom, 
1 közepes (150 g-os) paradicsompüré-konzerv, 
1 kis fej hagyma, 
15 cm-s póréhagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
8 deka vaj + a tepsi kikenéséhez is, 
fél liter tej, 
3 evőkanál liszt, 
olaj, só, bors, friss bazsalikom, 
reszelt sajt a tetejére. 

lasagnee.JPG

Elkészítés:  

A paradicsomot megmossuk, a szártöveket kivágjuk belőlük. Felkockázva és kicsit megsózva géppel finomra aprítjuk (héjastul akár). Olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, póréhagymát, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot - az összes levével együtt - és kb. 40 percig főzzük nyitott edényben, hogy levet tudjon veszíteni. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét is. Átfőzzük: a ragu állaga innentől már nem folyós, hanem "pempős" (Dr. K.J. szavajárása szerint - feltehetőleg "pépesre" gondol). Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, és innentől nem főzzük tovább. 

Mialatt a ragu fő, elkészítjük a besamel mártást: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kevergetjük, amíg fehéredni nem kezd. Apránként hozzákeverjük a tejet, úgy, hogy csomómentes maradjon. A végeredmény: nem túl sűrű mártás. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről.

Egy kis méretű tepsit kikenünk vajjal. Belesimítunk 1 réteg ragut, rá 1 réteg besamelt és 1 réteg (száraz) tésztalapot (nekünk egy réteghez 3 db lap kellett). Ezt a rétegzést háromszor megismételjük, majd legvégül a tetejére kerüljön még egy réteg CSAK a raguból. Az egészet bőségesen meghintjük reszelt sajttal. Alufóliával lezárjuk és 170 fokon  40 percig sütjük, majd fólia nélkül addig, amíg szép barna nem lesz.

Tálaláskor reszelt parmezánnal és lecsipkedett friss bazsalikomlevelekkel komplettírozzuk.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr916747898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása