FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

MÉZESKALÁCS HÁZIKÓ

2015. október 11. 12:21 - finomságprofesszor

A kiszúróforma-készlet dobozában talált receptről tanultuk. 

kiszurokeszlet.jpg

az eredeti tésztarecept  (lásd lejjebb a bővítettet, az a tuti!):   

37,5 dkg méz, 
37,5 dkg cukor, 
7,5 dkg vaj, 
75 dkg liszt, 
2 tojás sárgája, 
1,5 teáskanál szódabikarbóna (lehet kevesebb, nem kell nagyon megdagadjon), 
3 evőkanál víz, 
3 evőkanál mézeskalácsfűszer, 
2 evőkanál kakaópor, 
1 nagy csipet só  

mezeskalacshaz1.jpg

 

Az első próbálkozás során szerzett tapasztalataink: 

  • nagyon kemény tészta lesz, szinte képtelenség meggyúrni 
  • gyúrás közben néha be kellett tenni a mikróba melegíteni, hogy összeálljon 
  • minimum 1 teljes napig hűtőben kell tartani, légmentesen lezárva 
  • a nyújtás előtt is lehet enyhén mikrózni, hogy formálható legyen 
  • érdemes azonnal sütőpapíron nyújtani, akkor biztosan nem ragad a deszkához 
  • a kiszúrt darabokat a papírral együtt biztonságosan tudjuk a sütőlapra húzni 
  • a háznak pluszban egy alapot is kell sütni 
  • 170 fokon 20 percig sül 1-1 ház-elem (ideális sorrend: tetők, alap, oldalfalak) 
  • a klasszikus mézeskalácsformáknak elég 15 perc sütési idő is 

 

A felturbózott recept:

(kb. másfélszeres arányokkal, hogy tutira elég legyen + jut egyéb formákra): 

I. TÉSZTA: 

50 deka méz, 
50 deka cukor, 
12 deka vaj (margarin), 
1 kiló liszt, 
3 tojássárgája, 
1 teáskanál szódabikarbóna, 
4-5 evőkanál víz, 
1 csomag mézeskalácsfűszer, 
3 evőkanál kakaópor (elmaradhat, anélkül is elég sötét lesz), 
nagy csipet só

dekortoll, hópehely, szívecske, virágszirom, cukorgyöngy… stb. 

II. A HABARCS 

a 2 tojásfehérjét kőkemény habbá verni + 50 dkg porcukrot is hozzáadagolni: NEM kell előre megcsinálni, csak amikor már a ragasztásra kerül a sor! 

  • a kész habarcs-habot vizes ruha alatt kell tartani, mert különben hamar kővé dermed 
  • egészen kis lyukú habinjekcióstű is elég a felvitelhez (a képen látható házikó nagylyukúval lett  ragasztva, nyilván szebb lenne vékonnyal) 

 

III. ÖSSZEÁLLÍTÁS 

  • elsőként a tetőt érdemes előkészíteni: szorosan egymás mellé fektetjük a két tető-részt, az alsó, simábbik felükkel fölfelé 
  • kartonból kivágunk egy, a mézeskalács-tető 80-90%-ának megfelelő méretű papírtetőt   
  • a papírtetőt habarccsal hozzáragasztjuk a mézeskalács-tetőlapokhoz 
  • az alapra habarcs-csíkot kenünk és ráállítunk egy falrészt 
  • kicsit várunk, amíg valamelyest megköt 
  • melléragasztjuk a következő falrészt, és egymáshoz is rögzítjük őket 
  • várunk, amíg egy kicsit megköt 
  • a csúcsos, rövidebb falak az oldalfalak KÖZÉ kerüljenek (különben beesne a tető) 
  • a tetőt csak akkor helyezzük fel, ha már elég stabilan megkötöttek a falak 
  • a habarcsot végig, mindig vissza kell takarni a nedves ruhával! 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr1007956706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása