A kiszúróforma-készlet dobozában talált receptről tanultuk.
az eredeti tésztarecept (lásd lejjebb a bővítettet, az a tuti!):
37,5 dkg méz,
37,5 dkg cukor,
7,5 dkg vaj,
75 dkg liszt,
2 tojás sárgája,
1,5 teáskanál szódabikarbóna (lehet kevesebb, nem kell nagyon megdagadjon),
3 evőkanál víz,
3 evőkanál mézeskalácsfűszer,
2 evőkanál kakaópor,
1 nagy csipet só
Az első próbálkozás során szerzett tapasztalataink:
- nagyon kemény tészta lesz, szinte képtelenség meggyúrni
- gyúrás közben néha be kellett tenni a mikróba melegíteni, hogy összeálljon
- minimum 1 teljes napig hűtőben kell tartani, légmentesen lezárva
- a nyújtás előtt is lehet enyhén mikrózni, hogy formálható legyen
- érdemes azonnal sütőpapíron nyújtani, akkor biztosan nem ragad a deszkához
- a kiszúrt darabokat a papírral együtt biztonságosan tudjuk a sütőlapra húzni
- a háznak pluszban egy alapot is kell sütni
- 170 fokon 20 percig sül 1-1 ház-elem (ideális sorrend: tetők, alap, oldalfalak)
- a klasszikus mézeskalácsformáknak elég 15 perc sütési idő is
A felturbózott recept:
(kb. másfélszeres arányokkal, hogy tutira elég legyen + jut egyéb formákra):
I. TÉSZTA:
50 deka méz,
50 deka cukor,
12 deka vaj (margarin),
1 kiló liszt,
3 tojássárgája,
1 teáskanál szódabikarbóna,
4-5 evőkanál víz,
1 csomag mézeskalácsfűszer,
3 evőkanál kakaópor (elmaradhat, anélkül is elég sötét lesz),
nagy csipet só
+ dekortoll, hópehely, szívecske, virágszirom, cukorgyöngy… stb.
II. A HABARCS
a 2 tojásfehérjét kőkemény habbá verni + 50 dkg porcukrot is hozzáadagolni: NEM kell előre megcsinálni, csak amikor már a ragasztásra kerül a sor!
- a kész habarcs-habot vizes ruha alatt kell tartani, mert különben hamar kővé dermed
- egészen kis lyukú habinjekcióstű is elég a felvitelhez (a képen látható házikó nagylyukúval lett ragasztva, nyilván szebb lenne vékonnyal)
III. ÖSSZEÁLLÍTÁS
- elsőként a tetőt érdemes előkészíteni: szorosan egymás mellé fektetjük a két tető-részt, az alsó, simábbik felükkel fölfelé
- kartonból kivágunk egy, a mézeskalács-tető 80-90%-ának megfelelő méretű papírtetőt
- a papírtetőt habarccsal hozzáragasztjuk a mézeskalács-tetőlapokhoz
- az alapra habarcs-csíkot kenünk és ráállítunk egy falrészt
- kicsit várunk, amíg valamelyest megköt
- melléragasztjuk a következő falrészt, és egymáshoz is rögzítjük őket
- várunk, amíg egy kicsit megköt
- a csúcsos, rövidebb falak az oldalfalak KÖZÉ kerüljenek (különben beesne a tető)
- a tetőt csak akkor helyezzük fel, ha már elég stabilan megkötöttek a falak
- a habarcsot végig, mindig vissza kell takarni a nedves ruhával!