Hozzávalók:
35 deka liszt,
2 tojás,
1 teáskanál só,
2 evőkanél olaj,
2,5 deci tej,
1 deci víz.
Mindent összeöntünk és fakanállal összedolgozunk. A kánon szerint NEM szabad csomómentesre kidolgozni, csak éppen hogy. Már előre tegyünk fel egy nagy fazék vizet főni, mert ha sokáig kell várni a főzővízre, a tészta besűrűsödhet, és akkor hiába kevertük az ideális állagra... Szóval, ha kész a kikeverés, mielőbb kezdjük el a nokedlit kiszaggatni! Mi a tologatós nokedliszaggatóra esküszünk: a forrásban lévő vízbe azzal szaggatjuk bele. Utána egy-két percig még hagyjuk főni - nem szabad ott hagyni, mert könnyen kifut! Ha nagyon habosodna, mérsékeljük alatta a lángot és/vagy kicsit fújjuk meg a tetejét, mintha egy gyertyát akarnánk elfújni: ezzel is megelőzhetjük, hogy a habja kifusson. Ha kész, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük és hozzákeverünk kb. 1 evőkanálnyi étolajat, hogy a nokedli ne legyen túl tapadós.