Hozzávalók - főételként 4 főre:
340 g spagettitészta,
5 db nagy méretű tojás,
125 g húsos szalonna,
15 g reszelt parmezán a szószhoz,
30 g reszelt parmezán a szóráshoz,
só, őrölt feketebors, olívaolaj.
A 3 egész tojást és 2 tojássárgáját a 15 gramm parmezánnal, kis sóval és borssal alaposan elkeverjük és félretesszük. A hosszúkás hasábocskákra felkockázott szalonnát olívaolajon kiolvasztjuk és kicsit átsütjük.
Vizet forralunk a tésztának, sózzuk, forráskor beletesszük a spagettit. Úgy kell időzíteni, hogy mire megfő (al dente!), készen legyünk a szósszal és a szalonna pirításával! Mielőtt leszűrnénk, egy fél decit félreteszünk a főzőléből.
Egy öblös tálalóedényt előmelegítünk (pl. forró vízzel átöblítve).
A leszűrt tésztát először alaposan megforgatjuk a tűzről éppen lehúzott, forró, szalonnás zsiradékban, utána az egészet átkotorjuk az előmelegített tálba és hozzákeverjük a tojásos elegyet, valamint a félretett főzőlevet. Gyorsnak kell lenni, mert a tészta nem hűlhet ki! Kb. két percen keresztül, nagyon alaposan átkeverjük, majd meghintjük frissen őrölt feketeborssal. Tálalás után, adagonként szórjuk meg a többi parmezánnal.