FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

LENCSESALÁTA

2018. január 01. 18:32 - finomságprofesszor

Újévkor köztudomásúlag lencsét kell enni, a néphit szerint legalábbis ettől lesz majd pénzünk egész évben, és véletlenül sem azért, mert keményen megdolgoztunk érte. Természettudós családjaként mi ugyan nem hiszünk a babonákban, de afféle sosem lehet tudni alapon ma lencsét ettünk. Tavaly ilyenkor lencseleves volt terítéken, idén lencsesalátát dobott össze az én drága #fizikusaférjem.

lencsesalata.jpg

Hozzávalók - egy közepes adaghoz: 

40 dkg lencse, 
4 babérlevél, 
4 gerezd fokhagyma,
szemes bors, 
1 kis fej lilahagyma, 
1 evőkanál 10%-os ecet a kifőzéshez.

Az öntethez: 
2 evőkanál citromlé, 
1 evőkanál 10%-os ecet, 
6 evőkanál méz, 
10 evőkanál olívaolaj, 
1 evőkanál mustár, 
só, bors. 

A lencsét a hiedelmekkel ellentétben nem kell beáztatni, éppen csak megmosni és közben kiválogatni. A felvagdosott fokhagymát, a babérleveleket és a szemes borsot teatojásba tesszük, és a lencsével együtt kb kétszer annyi, enyhén sós vízzel feltesszük főni. A vízbe tehetünk egy kanál ecetet. Mintegy fél óra alatt enyhén megpuhul, nem szabad teljesen puhára főzni.

Leszűrjük, és beleforgatjuk a vékony szálakra vágott lila hagymát (nekünk most csak sima vöröshagymánk volt itthon, de azzal is megoldható, bár nyilván kevésbé lesz "szép"). A hozzávalókból elkészítjük az öntetet, amit simára keverünk, majd a hagymás lencséhez adjuk. Hagyjuk kihűlni, és egy pár órán át (legjobb egy egész éjszaka) hűtőben pihentetjük.

Tipp: kemény tojással, sült virslivel, vagy csak magában is finom, a tetejét pedig díszíthetjük még apróra vágott petrezselyemmel, pritaminpaprikával is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr4113538739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása