FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

CSÁSZÁRZSÖMLE

2015. október 18. 22:11 - finomságprofesszor

"Nekük dafke lesz friss zsömlénk vasárnap is!!!"
(Dr. K.J. neje)  

csaszarzsomle.jpg

Hozzávalók: 

70 deka finomliszt, 
1 csomag porélesztő
2 teáskanál só, 
1 teáskanál cukor, 
2,5 deci víz,  
2,2 deci tej, 
5 deka puha vaj, 
szezámmag vagy mák a tetejére (legutóbb napraforgómag volt itthon)  

A tésztát géppel összedagasztjuk. Utána a tálban, lefedve, 35-40 percig kelesztjük. A vékonyan belisztezett gyúródeszkára fordítjuk és 12 egyforma darabra vágjuk. Ezeket egyenként gömbölyítjük, majd a 12 gombóckát letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután a gombócoktól 40 centis rudakat sordunk. A rúd közepére csomót kötve, majd a két végét alul, illetve felül visszadugva a csomó közepébe, megformázzuk a császárzsömléket. Limara rajza alapján:  csaszarzsomle-formazasa.jpg

A megformázott zsömléket két, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre tesszük, úgy, hogy 4-5 centi hely legyen közöttük. Letakarjuk és 30 percig megint kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra és az aljába beteszünk egy fémedényt.  

A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal (vagy napraforgómaggal). Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe 1 deci forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.  

Kb. 20 perc alatt aranybarnák lesznek a zsemlék. Ekkor kivesszük a fémedényt, a sütőt elzárjuk, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk és még 5 percig bent hagyjuk a zsemléket.

A receptért köszönet Limarának!

limara-konyve.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr317988731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása