"Nekük dafke lesz friss zsömlénk vasárnap is!!!"
(Dr. K.J. neje)
Hozzávalók:
70 deka finomliszt,
1 csomag porélesztő
2 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
2,5 deci víz,
2,2 deci tej,
5 deka puha vaj,
szezámmag vagy mák a tetejére (legutóbb napraforgómag volt itthon)
A tésztát géppel összedagasztjuk. Utána a tálban, lefedve, 35-40 percig kelesztjük. A vékonyan belisztezett gyúródeszkára fordítjuk és 12 egyforma darabra vágjuk. Ezeket egyenként gömbölyítjük, majd a 12 gombóckát letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután a gombócoktól 40 centis rudakat sordunk. A rúd közepére csomót kötve, majd a két végét alul, illetve felül visszadugva a csomó közepébe, megformázzuk a császárzsömléket. Limara rajza alapján:
A megformázott zsömléket két, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre tesszük, úgy, hogy 4-5 centi hely legyen közöttük. Letakarjuk és 30 percig megint kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra és az aljába beteszünk egy fémedényt.
A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal (vagy napraforgómaggal). Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe 1 deci forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
Kb. 20 perc alatt aranybarnák lesznek a zsemlék. Ekkor kivesszük a fémedényt, a sütőt elzárjuk, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk és még 5 percig bent hagyjuk a zsemléket.
A receptért köszönet Limarának!