"A krumplileves legyen krumplileves!"
(ez egy másik K.J. híres mondása)
Hozzávalók:
0,6 kg krumpli,
1 kis fej hagyma,
1 szál kolbász,
olaj, só, pirospaprika, babérlevél, őrölt kömény,
3 deci tejföl és 1 evőkanál liszt a habaráshoz,
petrezselyem a díszítéshez.
A hagymát a zsiradékon megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk egy púpozott teáskanál pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a kockákra szabálytalan, sík lapokkal határolt, megközelítőleg 4 köbcentis darabokra vágott krumplit. Felöntjük másfél liter vízzel, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd ezt a forró lével tovább hígítjuk, amíg homogén oldatot nem nyerünk, amit ezután beleöntünk a levesbe. Felforraljuk és kész. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.