Hozzávalók:
fél kiló liszt,
1 porélesztő,
3,5 deci víz (szobahőmérsékletű!),
2 teáskanál só,
5 evőkanál étolaj a tésztába,
1 liter olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az olajat kivéve mindent jól összedagasztunk, majd a legvégén hozzáadjuk a tésztához az 5 evőkanálnyi olajat is. A tálban letakarva egy jó háromnegyed órát hagyjuk kelni, majd kiborítjuk és 8 felé vesszük az anyagot. Olajos kézzel gombócokat formálunk, melyeket olajos felületen további 15 percig pihentetünk (a felszínük is legyen jó olajos!). Letakarni nem kell. Közben egy lábosban felforrósítjuk a sütőolajat - az a jó, ha legalább 3-4 ujjnyi magas a szintje. A tésztagombócokat kilapítjuk-széthúzkodjuk, majd óvatosan a forró olajba engedjük. Sütés közben nyomkodni kell az olaj alá, hogy szép hólyagos legyen. Másfél-két perc után megfordítjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is (az olaj általában egyre forróbbá válik, így a vége felé már kevesebb sütési idő is elég). Papírtörlőre szedjük, ami felitatja a fölösleges zsiradékot. Fokhagymás kencét, tejfölt, reszelt sajtot kínálunk mellé.
A fokhagymás kence receptje:
2 gerezd fokhagymát átnyomni a fokhagymanyomón, hozzá egy fél mokkáskanálnyi só, annyi víz, amennyi éppen ellepi, továbbá egy evőkanál olaj.
JÓTANÁCS:
Hajvédő (kendő, szakácssapka, akármi) viselése tanácsos, mert mindenünk olajszagú lesz. A helyiségből éppen ezért minden ruhaneműt vigyünk ki, különben napokig lángossütő-szaga lesz mindnek!