FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

LÁNGOS

2016. március 20. 21:54 - finomságprofesszor

Hozzávalók: 
fél kiló liszt, 
1 porélesztő, 
3,5 deci víz (szobahőmérsékletű!), 
2 teáskanál só, 
5 evőkanál étolaj a tésztába, 
1 liter olaj a sütéshez. 

langos.jpg

Elkészítés:
Az olajat kivéve mindent jól összedagasztunk, majd a legvégén hozzáadjuk a tésztához az 5 evőkanálnyi olajat is. A tálban letakarva egy jó háromnegyed órát hagyjuk kelni, majd kiborítjuk és 8 felé vesszük az anyagot. Olajos kézzel gombócokat formálunk, melyeket olajos felületen további 15 percig pihentetünk (a felszínük is legyen jó olajos!). Letakarni nem kell. Közben egy lábosban felforrósítjuk a sütőolajat - az a jó, ha legalább 3-4 ujjnyi magas a szintje. A tésztagombócokat kilapítjuk-széthúzkodjuk, majd óvatosan a forró olajba engedjük. Sütés közben nyomkodni kell az olaj alá, hogy szép hólyagos legyen. Másfél-két perc után megfordítjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is (az olaj általában egyre forróbbá válik, így a vége felé már kevesebb sütési idő  is elég). Papírtörlőre szedjük, ami felitatja a fölösleges zsiradékot. Fokhagymás kencét, tejfölt, reszelt sajtot kínálunk mellé. 

A fokhagymás kence receptje:  
2 gerezd fokhagymát átnyomni a fokhagymanyomón, hozzá egy fél mokkáskanálnyi só, annyi víz, amennyi éppen ellepi, továbbá egy evőkanál olaj.  

JÓTANÁCS:
Hajvédő (kendő, szakácssapka, akármi) viselése tanácsos, mert mindenünk olajszagú lesz. A helyiségből éppen ezért minden ruhaneműt vigyünk ki, különben napokig lángossütő-szaga lesz mindnek!

Szólj hozzá!
Címkék: lángos tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr498508064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása