"Ritka macerás, de nagyon finom!" (Dr. K.J.)
Hozzávalók:
30 dkg cérnametélt,
65 dkg túró,
6 tojás,
10 dkg mazsola,
2 csomag vaníliás cukor,
15 dkg porcukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
6 réteslap,
5 dkg margarin,
kenéshez olaj,
kevés zsemlemorzsa,
sütőpapír, esetleg rumaroma.
Gyümölcsszószhoz:
30 dkg eper (lehet 1 csomag fagyasztott eper),
9 dkg cukor
A mazsolát beáztatjuk, esetleg adhatunk a léhez egy kis rumaromát is.
A tojásokat szétválasztjuk, az egyik sárgáját félretesszük a kenéshez.
A sárgájákat kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a citromhéjjal.
A fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
A cérnametéltet forrásban lévő, picit sós vízbe dobjuk, de csak 1 percig szabad főzni. Utána hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és hozzákeverjük az 5 deka olvasztott margarint.
A túrót egy nagy tálban (vájling!) megtörjük, hozzáadjuk a kikevert tojásos elegyet és a mazsolát. Finoman hozzákeverjük a tojáshabot. Végül hozzákeverjük a margarinos cérnametéltet is.
Egy legalább 5 centi magas falú, kb 40x28 centis tepsit kiolajozunk, kibéleljük 3 réteg réteslappal úgy, hogy a rétegek között is olajozunk kenőtollal. A töltelék alá kis zsemlemorzsát szórunk. Ezután betöltjük és elsimítjuk a tölteléket. A töltelékre először ráhajtjuk a lelógó réteslapszéleket (ugyanúgy közé kell olajozni!), majd az egészet lefedjük a maradék 3 réteslappal - közéolajozva, széleket szintén visszahajtogatva. A végén körben mindenhol lenyomkodjuk a fedőréteg széleit, máskülönben sütés közben visszapöndörödhet.
A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütőpapír alatt sütjük, majd 5 percig takarás nélkül.
A szószhoz a gyümölcsöt kevés vízzel és a cukorral leturmixoljuk. Önthető állaga legyen.