FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

VARGABÉLES

2017. október 08. 21:36 - finomságprofesszor

"Ritka macerás, de nagyon finom!" (Dr. K.J.)

Hozzávalók: 

30 dkg cérnametélt, 
65 dkg túró, 
6 tojás, 
10 dkg mazsola, 
2 csomag vaníliás cukor, 
15 dkg porcukor, 
1 citrom reszelt héja, 
2 dl tejföl, 
6 réteslap, 
5 dkg margarin, 
kenéshez olaj, 
kevés zsemlemorzsa, 
sütőpapír, esetleg rumaroma. 

Gyümölcsszószhoz: 

30 dkg eper (lehet 1 csomag fagyasztott eper), 
9 dkg cukor

vargabeles.JPG

A mazsolát beáztatjuk, esetleg adhatunk a léhez egy kis rumaromát is. 

A tojásokat szétválasztjuk, az egyik sárgáját félretesszük a kenéshez. 
A sárgájákat kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a citromhéjjal. 
A fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. 
A cérnametéltet forrásban lévő, picit sós vízbe dobjuk, de csak 1 percig szabad főzni. Utána hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és hozzákeverjük az 5 deka olvasztott margarint.

A túrót egy nagy tálban (vájling!) megtörjük, hozzáadjuk a kikevert tojásos elegyet és a mazsolát. Finoman hozzákeverjük a tojáshabot. Végül hozzákeverjük a margarinos cérnametéltet is.

Egy legalább 5 centi magas falú, kb 40x28 centis tepsit kiolajozunk, kibéleljük 3 réteg réteslappal úgy, hogy a rétegek között is olajozunk kenőtollal. A töltelék alá kis zsemlemorzsát szórunk. Ezután betöltjük és elsimítjuk a tölteléket. A töltelékre először ráhajtjuk a lelógó réteslapszéleket (ugyanúgy közé kell olajozni!), majd az egészet lefedjük a maradék 3 réteslappal - közéolajozva, széleket szintén visszahajtogatva. A végén körben mindenhol lenyomkodjuk a fedőréteg széleit, máskülönben sütés közben visszapöndörödhet.

A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütőpapír alatt sütjük, majd 5 percig takarás nélkül.

A szószhoz a gyümölcsöt kevés vízzel és a cukorral leturmixoljuk. Önthető állaga legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr9112941191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása