FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

TÖLTÖTT KÁPOSZTA

2017. december 30. 15:10 - finomságprofesszor

Hozzávalók - egy naaaaagy karácsonyi adaghoz: 

2 kg savanyú káposzta, 
10 db savanyított káposztalevél, 
1,2 kg darált hús: sertéslapocka, illetve egy része lehet csirke, 
2 db füstöltoldalas-szél (vagyis a széle), 
1 szál füstölt parasztkolbász, 
30 dkg kolozsvári szalonna, 
15 dkg rizs, 
2 fej vöröshagyma, 
6 gerezd fokhagyma, 
2 kisebb (vagy 1 jó nagy) tojás
liba- vagy disznózsír, 
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, babérlevél, 
liszt a berántáshoz, 
néhány szelet füstölt szalonna a díszítéshez, 
tejföl a tálaláskor. 

toltott-kaposzta.jpg

A rizst félpuhára főzzük. A kolozsvári szalonnát apró kockára vágjuk, kis zsiradékon kisütjük, lecsöpögtetjük, majd félretesszük. Ugyanezen a zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A savanyú káposztát célszerű legalább egyszer vízzel átöblíteni és utána jól kinyomkodni. A káposztaleveleket szintén átmossuk és a vastag ereket egy éles késsel, hámozó mozdulatokkal elvékonyítjuk, hogy a levél könnyen hajoljék. (Teljesen kivágni nem kell az ereket!) Az oldalas elég sós szokott lenni, ezért ezt is tanácsos jól megmosni, utána daraboljuk fel bordánként. A kolbászt 3-4 centisre vágjuk fel.

A darált húst a tojással, a hagyma felével, a kisült szalonna felével, a rizzsel, a tojással, valamint sóval, borssal, az összezúzott fokhagymával és őrölt köménnyel nagyon alaposan összedolgozzuk. 

Egy nagy fazékba belehelyezzük a hagyma és szalonna másik felét, rárétegezünk a káposztából, hozzáadva 1-2 babérlevelet is. A húsmasszából gombócokat formálunk és egy-egy káposztalevél közepére tesszük, jó szorosan becsomagoljuk, az oldalát is begyürködjük. A gombóc ne legyen túl nagy, különben szétnyílik. Ezeket a csomagolt gombócokat elhelyezzük a káposztán, valamint az oldalast és a kolbászt: körben haladva, váltakozva (gombóc-oldalas-kolbász). Utána megint egy réteg káposzta (babérlevéllel) és megint egy gombócos réteg következik. Ha elfogy a káposztalevél, akkor "csupasz" gombócokat készítünk. A tetejére káposztaréteg kerüljön.

Az egészet felengedjük vízzel, de csak annyival, hogy éppen ellepje, fedővel lefedjük és feltesszük főni. Amíg átmelegszik, lehet nagyobb lángon is, de utána kis lángon főjön, legalább 2,5 órán át. Vigyázni kell, nehogy odaégjen, viszont kavarni nem szabad! Rendszeres forgató-rázó mozgással kell megakadályozni, hogy az alja odakapjon.

Ha letelt a főzési idő, előkészítünk 2 nagy lábost: az egyikbe a káposztát, a másikba a gombócokat szedjük ki. Az eredeti nagy fazékba visszaszedjük csak a káposztát, visszatesszük kis lángra, nehogy kihűljön. A kiürült lábosban pedig paprikás rántást készítünk (felolvasztott zsírban egy nagy kanál lisztet zsemleszínűre pirítunk, a tűzről lehúzva megpaprikázzuk, majd hideg vízzel felengedjük). Ráöntjük a káposztára és jól elkeverjük. (ezért kellett kiszedni a gombócokat: hogy lehessen keverni!) Alaposan felforraljuk.

A szeletelt szalonnát kakastaréj formájúra bevagdossuk és kisütjük. 

Tálalás: 1 gombóc, 1 darab oldalas, 1 darab kolbász, mellé a káposzta. Tetejére tejföl és 1-1 darab "kakastaréj' kerüljön.

Sokszor lehet melegíteni, annál finomabb, minél többször lett melegítve! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr2213534203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása