Hozzávalók:
3 db közepes méretű cukkini,
20 deka gépsonka,
20 deka reszelt sajt,
10 deka füstölt sajt,
3 deci tejföl,
2 tojás,
olívaolaj, őrölt római kömény, őrölt bors.
A cukkinit megmossuk és 3 mm vastag karikákra szeleteljük. A tejfölt, a tojásokat, a reszelt sajot és a fúszereket összekeverjük (ez lesz a "szmötty"). Olívaolajjal kikenünk egy mély tűzálló tálat, amelyben a szmöttybe mártogatott cukkinikarikákkal egy réteget képezünk. A 2 x 2 centis kockákra vágott sonkával meghintjük, picit meglocsoljuk megint olavaolajjal, majd újabb mártogatottcukkini-réteg kövektezik. Ha marad a szmöttyből, azt rálocsoljuk. A tetejére a lereszelt füstölt sajtot hintjük. Lefedve 160 fokon 40 percig sütőben sütjük, majd levesszük róla a fedőt, tovább sütjük, és esetleg légkerverést is adunk rá, hogy szebb színe legyen. Kb. 50 perc alatt van készen.
A sajt általában sós, ezért valójában nem kell sózni, de ki-ki tegyen ízlése szerint!