"A feltét szórásakor ügyeljünk a Poisson-eloszlásra!"
(Dr. K.J.)
Hozzávalók:
1 közepes krumpli,
3 deci a krumpli főzővizéből,
50 deka liszt (az eredeti recept szerint BL 80-as, de nekünk a hagyományos 55-ösből is sikerült),
2 teáskanál só,
1 csomag porélesztő.
A tetejére:
3 deci tejföl,
1 mokkáskanál só,
őrölt bors,
1 gerezd fokhagyma,
5 deka reszelt sajt,
1 fej lilahagyma,
20 deka felkockázott kolbász (vagy bacon vagy bármi más...)
A krumplit meghámozva-felkockázva bő vízben puhára főzzük (annyi víz kell rá, hogy a végén maradjon 3 deci lé!), majd leszűrjük, de a főzővizet megtartjuk. A krumplit áttörjük, hagyjuk kihűlni - a vizet úgyszintén. A lisztet átszitáljuk, a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. A végeredmény egy meglehetősen lágy, de nem ragacsos massza kell legyen. Tálba tesszük, lefedjük és 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tejföl, só, bors, fokhagyma és reszelt sajt összekeverésével kezdjük, majd külön felkockázzuk a kolbászt és felszeleteljük a félbevágott lilahagymát is.
A sütőlemezt kiolajozzuk (ez azt hiszem, azért kell, hogy ne csúszkáljon el rajta a sütőpapír), és kibéleljük egy sütőpapírral. A megkelt tésztát a kezünkkel belenyomkodjuk, eloszlatjuk. Megkenjük a fűszeres-sajtos tejföllel és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kolbászt és a hagymát.
Bekapcsoljuk a sütőt, beállítjuk 200 fokra. Amíg felmelegszik, hagyjuk még egy kicsit kelni a tésztát a tepsiben. Aztán a forró sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A receptért köszönet Limarának!