FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

LANGALLÓ / POMPOS

2015. október 20. 21:50 - finomságprofesszor

"A feltét szórásakor ügyeljünk a Poisson-eloszlásra!"
(Dr. K.J.) 

poisson-eloszlas-langallo-pompos.jpg

Hozzávalók: 

1 közepes krumpli, 
3 deci a krumpli főzővizéből, 
50 deka liszt (az eredeti recept szerint BL 80-as, de nekünk a hagyományos 55-ösből is sikerült), 
2 teáskanál só, 
1 csomag porélesztő. 

A tetejére: 

3 deci tejföl, 
1 mokkáskanál só, 
őrölt bors, 
1 gerezd fokhagyma, 
5 deka reszelt sajt, 
1 fej lilahagyma, 
20 deka felkockázott kolbász (vagy bacon vagy bármi más...) 

langallo-pompos-szelet.jpg

A krumplit meghámozva-felkockázva bő vízben puhára főzzük (annyi víz kell rá, hogy a végén maradjon 3 deci lé!), majd leszűrjük, de a főzővizet megtartjuk. A krumplit áttörjük, hagyjuk kihűlni - a vizet úgyszintén. A lisztet átszitáljuk, a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. A végeredmény egy meglehetősen lágy, de nem ragacsos massza kell legyen. Tálba tesszük, lefedjük és 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

Közben elkészítjük a tölteléket: a tejföl, só, bors, fokhagyma és reszelt sajt összekeverésével kezdjük, majd külön felkockázzuk a kolbászt és felszeleteljük a félbevágott lilahagymát is.

A sütőlemezt kiolajozzuk (ez azt hiszem, azért kell, hogy ne csúszkáljon el rajta a sütőpapír), és kibéleljük egy sütőpapírral. A megkelt tésztát a kezünkkel belenyomkodjuk, eloszlatjuk. Megkenjük a fűszeres-sajtos tejföllel és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kolbászt és a hagymát.

Bekapcsoljuk a sütőt, beállítjuk 200 fokra. Amíg felmelegszik, hagyjuk még egy kicsit kelni a tésztát a tepsiben. Aztán a forró sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

langallo-pompos.jpg

A receptért köszönet Limarának!

limara-konyve.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr838007795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása