FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SZTRAPACSKA

2015. november 20. 19:27 - finomságprofesszor

"Nézze, én statisztikával is foglalkozom. A sztrapacskában akkor van elegendő pörc, 
ha az a felületén is jól látható!"
(Dr.K.J. egy pincérnek)  

Hozzávalók: 

1 kiló nyers krumpli, 
45 deka liszt, 
2 tojás, 
30 deka juhtúró, 
25 deka kolozsvári szalonna, 
tejföl, 
só, 
ha van otthon: pecsenyezsír.

A szalonnát apróra kockázzuk és "pörcösítjük": mi fedeles jénaiban, a mikróban szoktuk - vigyázni kell, hogy ne égjen el. Ha húsos a szalonna, érdemes még hozzáadni egy kis (pecsenye)zsírt. A kész töpörtyűt leszűrjük, az olvadt zsírt félretesszük.

A meghámozott, nyers krumplit lereszeljük. Reszelés közben folyamatosan hintjük rá a lisztet, nehogy megbarnuljon. Az összes lisztet hozzáadjuk, meg még a két tojást, sózzuk, és belekeverünk 2 evőkanálnyit a folyékony töpörtyűzsírból is. Galuskatésztát készítünk, amit forró vízbe beleszaggatunk. Ha feljött a tetejére, még 5 percig főzzük, majd leszűrjük.

Elterítjük egy széles, kizsírozott jénai edényben, belekeverjük a maradék töpörtyűzsírt, a kisütött töpörtyű kétharmadát, illetve belemorzsoljuk a juhtúró 66,6 százalékát is. Ha mindent egyenletesen eloszlattunk, a tetejére szórjuk a maradék juhtúrót és pörcöt, majd a 200 fokosra előmelegített sütőbe toljuk. Addig hagyjuk bent, amíg a juhtúró "pókhálós" nem lesz - legalábbis ez volt odaírva az eredeti receptben (amúgy fogalmunk sincs, mi az).

Tejfölt kínálunk mellé.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr408095206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása