Hozzávalók:
1 csomag szárzeller,
20 deka gépsonka,
2,5 dl habtejszín,
2 deci tejföl,
2 tojás,
25 deka reszelt sajt,
olívaolaj, só, fehérbors, szerencsendió.
Elkészítés:
A zellerszárak tövét eltávolítjuk, a leveleket levágjuk (a szebbeket félretesszük a későbbi díszítéshez). A szárakat alaposan megmossuk és sós vízben kb. 5 percig főzzük (ne puhuljanak meg). Leszűrjük, hagyjuk hűlni. A tejfölt elkeverjük a tejszínnel és a két tojás sárgájával. Sózzuk, illetve hozzáadjuk a szerecsendiót és a fehérborsot is. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A habot óvatosan elkeverjük a tejszínes öntettel. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal és belesimítunk egy réteg öntetet. A kifőtt zellerszárakat gépsonkaszeletekbe göngyölve sorban elhelyezzük egymás mellett. Újabb réteg öntet következik, majd ismét a gépsonkás zellerek. A tetejére kerüljön a maradék öntet, végül pedig a reszelt sajt, egyenletesen eloszlatva. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor ideális, ha a tetején a sajt szép világosbarnára sült. Tálalás előtt a félretett zellerlevélkékkel díszíthetjük.
Ketogén diétába is illeszthető recept.