"Ha két kisebbet sütünk, úgy több a héja, mint ha egy nagy kalácsot sütnénk!"
(Dr.K.J.)
Hozzávalók:
0,5 kiló liszt,
1 deci zsíros tej,
2 deci habtejszín (min. 30%-os),
1 egész tojás + 1 tojássárgája,
3 csapott evőkanál cukor,
1 mokkáskanál só,
1 csomag porélesztő.
+1 egész tojás a kenéshez.
A lisztet átszitáljuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Amikor elválik a kezünktől, még további 10 percig gyúrni kell a deszkán. Utána cipóvá formázzuk, kis lisztet szórunk alá és egy tálat borítunk rá. Szobahőmérsékleten kelesztjük 30 percig.
A megkelt tésztát 6 vagy 12 felé vágjuk, attól függően, hogy egy nagy, vagy két kisebb kalács a célunk. A darabokat zsemlévé gömbölyítjük, kicsit alájuk lisztezünk, majd 10 percig kendő alatt pihentetjük őket.
A gombócokból szálakat gyúrunk, amiből majd fonni fogunk. Akkor lesz szép alakja a kalácsnak, ha a szálak középen kicsit vastagabbak, mint a két végükön. Hatos fonással elkészítjük belőlük a kalácsot (vagy kalácsokat). Szilikonos sütőpapírral kibélelt formába vagy tepsibe tesszük (egyenként), tetejét vékonyan megkenjük tojással. (Amikor kb. itt tartunk, bekapcsoljuk a sütőt, hogy melegedjen.) A kalácsot 30-40 percig szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni, de letakarni már nem kell. Mielőtt betesszük a sütőbe, megint átkenjük. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha meg akarna égni a teteje, leborítjuk sütőpapírral.
Ezt a receptet is Limarától tanultuk: