FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

FONOTT KALÁCS

2015. november 21. 18:15 - finomságprofesszor

"Ha két kisebbet sütünk, úgy több a héja, mint ha egy nagy kalácsot sütnénk!"
(Dr.K.J.) 

fonott-kalacs.jpg

Hozzávalók: 

0,5 kiló liszt, 
1 deci zsíros tej, 
2 deci habtejszín (min. 30%-os), 
1 egész tojás + 1 tojássárgája, 
3 csapott evőkanál cukor, 
1 mokkáskanál só,
1 csomag porélesztő. 
+1 egész tojás a kenéshez. 

A lisztet átszitáljuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Amikor elválik a kezünktől, még további 10 percig gyúrni kell a deszkán. Utána cipóvá formázzuk, kis lisztet szórunk alá és egy tálat borítunk rá. Szobahőmérsékleten kelesztjük 30 percig. 

A megkelt tésztát 6 vagy 12 felé vágjuk, attól függően, hogy egy nagy, vagy két kisebb kalács a célunk. A darabokat zsemlévé gömbölyítjük, kicsit alájuk lisztezünk, majd 10 percig kendő alatt pihentetjük őket. 

A gombócokból szálakat gyúrunk, amiből majd fonni fogunk. Akkor lesz szép alakja a kalácsnak, ha a szálak középen kicsit vastagabbak, mint a két végükön. Hatos fonással elkészítjük belőlük a kalácsot (vagy kalácsokat). Szilikonos sütőpapírral kibélelt formába vagy tepsibe tesszük (egyenként), tetejét vékonyan megkenjük tojással. (Amikor kb. itt tartunk, bekapcsoljuk a sütőt, hogy melegedjen.) A kalácsot 30-40 percig szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni, de letakarni már nem kell. Mielőtt betesszük a sütőbe, megint átkenjük. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha meg akarna égni a teteje, leborítjuk sütőpapírral. 

Ezt a receptet is Limarától tanultuk: 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr618096856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása