"Az újévi lencsefogyasztás és az anyagi gyarapodás közötti összefüggés természettudományosan ugyan nem bizonyított..."
(Dr. K. J.)
Hozzávalók:
25 deka lencse (NEM kell előre beáztatni!),
leveszöldség,
1 hosszabb szál füstölt kolbász,
2-3 kanálnyi étolaj,
1 kis fej vöröshagyma,
ecet,
reszelt torma (ecetes is jó),
só, bors, babérlevél, tárkony, pirospaprika,
3 dl tejföl, 1 kanál liszt.
A hagymát az olajon megpároljuk, Rászórunk egy teáskanálnyi pirospaprikát, majd felengedjük 2 liter vízzel. Beletesszük a lencsét, sózzuk, és hozzáadjuk a többi fűszert is (bors, babérlevél, tárkony) és a felszeletelt kolbászt. Megtisztítjuk a zöldséget és amikor a lencse már félig megfőtt, azt is hozzáadjuk. Amikor megpuhult a lencse, a tejföllel és a liszttel behabarjuk a levest. Hozzáadjuk az ecetet és a tormát (a szükséges mennyiséget kóstolással állapítjuk meg). Összeforraljuk és kész. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzölddel dekorálhatjuk.
Nem csak újévkor finom! :)