FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

CSÜLKÖS BABLEVES

2016. február 28. 16:28 - finomságprofesszor

Jókai-bableves néven is ismert csülkös bableves

(a sonkalés verziót lásd lejjebb!)  

Hozzávalók kb. 6 főre:

1 füstölt csülök, 
35 deka szárazbab, 
leveszöldség,  
1 közepes fej vöröshagyma, 
3 gerezd fokhagyma, 
2 babérlevél, 
bors, pirospaprika, liszt, olaj a bableves berántásához,
2,5 deci tejföl.  

Előző este beáztatjuk a babot. Kuktában másfél órán át kifőzzük a csülköt, annyi, fokhagymával és szemesborssal ízesített vízben, amennyi ellepi. Saját levében reggelre kihűl, ekkor kivesszük a vízből a csülköt, helyére betesszük a babot. Ha a víz túl sós, kicsit hígítjuk (35 deka babhoz kb. 3 liter folyadék kell.). A kuktában kb. 40 percig főzzük a babot, majd hozzáadjuk a megtisztított leveszöldséget és újabb 20 percig főzzük. Paprikás-hagymás rántást készítünk 1 evőkanál liszttel, és ezzel besűrítjük a levest. 2,5 deci tejfölt simára keverve hozzáadunk. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítjük. A hidegen jól szeletelhető csülköt a tányérokba helyezzük és rámerjük a bablevest.

 

Update:

BABLEVES SONKALÉVEL!

Ha sonkát főzünk, pl. húsvétkor (a főzővízben ugyebár fokhagyma és szemesbors is volt), a leszűrt sonkalét tegyük félre, mert a későbbiekben még jól jöhet bableves főzéséhez. Mélyhűtőben, műanyag flakonban lefagyasztva hónapokig eláll. 
A főzés menete majdnem ugyanaz, mint a fenti recept, csak éppen a babot a sonkalében tesszük fel főni. Sózni, borsozni már nem kell, viszont ha a sonkalé nagyon sós, szükséges lesz hígítani. Azon a ponton, amikor a zöldséget adjuk hozzá, 15 deka karikára vágott, füstölt parasztkolbásszal is dúsítjuk, hogy legyen benne húsféle. A tejfölt nem feltétlenül kell hozzáadni, mellé is kínálhatjuk. Petrezselyemmel díszítjük. 

bableves_kolbasszal_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr508426336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása