A siker titka - amint azt Rubin Esztertől megtudtuk - a magas keményítőtartalmú krumpli. Semmiképpen ne újkrumpli legyen, és állítólag a sárga héjú fajta a legjobb. Nem szabad agyonpépesíteni, hanem klasszikus krumplinyomón egyszer átnyomni és kész. Íme a krumplinyomó, ami nekünk bevált:
Hozzávalók:
1 kg krumpli,
30 deka liszt,
1 tojás,
2 kanál zsír,
só,
kb 30 db szilva, porcukor;
a prézlihez: 15 dkg olaj és 20 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. Közben az oldalán felvágva kimagozzuk a szilvát, minden mag helyére egy kávéskanál porcukrot teszünk (lehet fahéjas is). Ha a krumpli kihűlt, átnyomjuk a krumplinyomón, hozzáadunk egy teáskanálnyi sót, a zsírt, a tojást, és 30 deka liszttel összegyúrjuk. Nem kell nagyon kidolgozni. A tésztát azonnal használjuk fel, pihentetni nem igazán szerencsés. Egy centisre kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és minden egységnyi tésztába bebugyolálunk egy szem szilvát. A gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A gombóc akkor van készen, ha feljött a víz felszínére. Lecsepegtetjük, megforgatjuk prézliben, tálaláskor porcukorral is áthintjük.
(Prézli: olajon zsemlemorzsát folyamatosan kevergetve megpirítunk. Vigyázni kell, mert könnyen odakaphat!)
Ha nincs elég szilvánk, ugyanebből a tésztából nudlit is gyúrhatunk: lisztes kézzel megsodorjuk, és ugyanúgy ki kell csak főzni, illetve átforgatni a prézliben.