FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SZILVÁS GOMBÓC

2016. szeptember 18. 16:07 - finomságprofesszor

Íme gyerekkorunk nagy kedvence, a szilvás gombóc!

szilvas-gomboc.jpg

A siker titka - amint azt Rubin Esztertől megtudtuk - a magas keményítőtartalmú krumpli. Semmiképpen ne újkrumpli legyen, és állítólag a sárga héjú fajta a legjobb. Nem szabad agyonpépesíteni, hanem klasszikus krumplinyomón egyszer átnyomni és kész. Íme a krumplinyomó, ami nekünk bevált:

krumplinyomo.jpg

 

 

 

 

 

 Hozzávalók: 

1 kg krumpli, 
30 deka liszt, 
1 tojás, 
2 kanál zsír, 
só, 
kb 30 db szilva, porcukor;  
a prézlihez: 15 dkg olaj és 20 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítés: 

A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. Közben az oldalán felvágva kimagozzuk a szilvát, minden mag helyére egy kávéskanál porcukrot teszünk (lehet fahéjas is). Ha a krumpli kihűlt, átnyomjuk a krumplinyomón, hozzáadunk egy teáskanálnyi sót, a zsírt, a tojást, és 30 deka liszttel összegyúrjuk. Nem kell nagyon kidolgozni. A tésztát azonnal használjuk fel, pihentetni nem igazán szerencsés. Egy centisre kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és minden egységnyi tésztába bebugyolálunk egy szem szilvát. A gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A gombóc akkor van készen, ha feljött a víz felszínére. Lecsepegtetjük, megforgatjuk prézliben, tálaláskor porcukorral is áthintjük.
(Prézli: olajon zsemlemorzsát folyamatosan kevergetve megpirítunk. Vigyázni kell, mert könnyen odakaphat!) 

Ha nincs elég szilvánk, ugyanebből a tésztából nudlit is gyúrhatunk: lisztes kézzel megsodorjuk, és ugyanúgy ki kell csak főzni, illetve átforgatni a prézliben. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr7711719159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása