FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

RAKOTT KEL

2016. október 30. 13:52 - finomságprofesszor

(Az update-elt változatot csirkehússal lásd lejjebb)

Hozzávalók 6-8 főre: 

1 nagy fej kelkáposzta,
80 deka darált sertéslapocka,
2 dl rizs (szárazon ennyi),
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
olaj, só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt köménymag, 
zsemlemorzsa, 
4,5 dl tejföl, +a tálaláshoz is. 

rakott_kel.JPG

A felaprított hagymát és fokhagymát olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, kis vizet öntünk rá és hagyjuk főni - a végén majd a levét is el kell főzni. A rizst is odatesszük főni, de nem kell teljesen puhára főzni. A káposztát 4 részre vágjuk, torzsájának eltávolítása után alaposan megmossuk. Sós, köménymagos vízben kb. 10-15 percre föltesszük főni. Amikor kész a káposzta, a hús, és a (nem teljesen puha) rizs, leszűrjük a káposztát, félretesszük. A rizst és a húst összekeverjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk és meghintünk zsemlemorzsával. A káposztát leveleire szedjük, és ezzel kezdjük a rétegezést. A következő réteg a hús-rizs keverék, utána tejföl, majd újra káposzta, hús-rizs és tejföl, és végül megint ugyanez - a tetejére a legszebb levelek kerüljenek, rájuk még egy réteg tejföl és végül még egy kis zsemlemorzsa is. 220 fokos sütőben, lefedve, 40 percig sütjük, utána levesszük a fedelét, hogy egy kis színt kapjon. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé.
  

UPDATE:

Lehet darált csirkével is, úgy kicsit "könnyebb" étel lesz: 
10 deka hús helyettesíthető (-endő!) kockákra vágott kolozsvári szalonnával, amit egy lábosban, pici zsiradékon kiolvasztunk és közben a nyers hagymát is ehhez tesszük hozzá párolódni, majd a végén a fokhagymát is belekeverjük és kicsit pároljuk. A tűzről lehúzva 1 teáskanál pirospaprikát adunk még hozzá. Hozzákeverjük a darált húst. Sózzuk, kicsit átsütjük (max. 10 perc), majd hozzákeverjük a majdnem egészen megfőtt rizst és a fűszereket. Egy marék friss, apróra vágott borsikafüvet (csombort) is adunk hozzá. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr2111915393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása