FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SÖRKIFLI

2018. január 01. 21:37 - finomságprofesszor

Eredetileg egy Horváth Ilona klasszikus, minimálisat variáltam csak rajta. Mi nagyon szeretjük. Sós kelt tészta, sörkorcsolyának vagy csak úgy magában. Legfinomabb frissen, miután kihűlt: másnapra kissé megszikkadna, ha lenne rá módja, de nincs, mert általában még aznap el szokott fogyni.

FONTOS: a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, különösen a tej: mert ha túl hideg, nehezen fog kelni a tészta, ha viszont meleg vagy langyos a gyúráskor, akkor túl hamar elkezd kelni és képtelenség vele dolgozni. 

Hozzávalók: 

0,5 kg liszt, 
1 cs. porélesztő, 
2 csapott kávéskanál só, 
3 deci szobahőmérsékletű tej, 
6 deka olvasztott vaj, 
nagy szemű só és/vagy köménymag a díszítéshez. 

A lisztben elkeverjük a porélesztőt és a sót, hozzáöntjük a tejet és jól összedagasztjuk. A kész tésztát négyfelé vesszük, egyenként kerekre kinyújtjuk és 8-8 cikkbe vágjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, kicsit még rá is sózhatunk mielőtt feltekerjük. A cikkeket a szélesebb végükön kezdve tekerjük kiflivé. A kifliket kiolajozott sütőlapra sorakoztatjuk, megkenjük a maradék vajjal és rájuk szórjuk a nagy szemű sót és/vagy a köménymagot. 2 órán át kendő alatt hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr4013539409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása