Eredetileg egy Horváth Ilona klasszikus, minimálisat variáltam csak rajta. Mi nagyon szeretjük. Sós kelt tészta, sörkorcsolyának vagy csak úgy magában. Legfinomabb frissen, miután kihűlt: másnapra kissé megszikkadna, ha lenne rá módja, de nincs, mert általában még aznap el szokott fogyni.
FONTOS: a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, különösen a tej: mert ha túl hideg, nehezen fog kelni a tészta, ha viszont meleg vagy langyos a gyúráskor, akkor túl hamar elkezd kelni és képtelenség vele dolgozni.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt,
1 cs. porélesztő,
2 csapott kávéskanál só,
3 deci szobahőmérsékletű tej,
6 deka olvasztott vaj,
nagy szemű só és/vagy köménymag a díszítéshez.
A lisztben elkeverjük a porélesztőt és a sót, hozzáöntjük a tejet és jól összedagasztjuk. A kész tésztát négyfelé vesszük, egyenként kerekre kinyújtjuk és 8-8 cikkbe vágjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, kicsit még rá is sózhatunk mielőtt feltekerjük. A cikkeket a szélesebb végükön kezdve tekerjük kiflivé. A kifliket kiolajozott sütőlapra sorakoztatjuk, megkenjük a maradék vajjal és rájuk szórjuk a nagy szemű sót és/vagy a köménymagot. 2 órán át kendő alatt hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.