FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SÁRGABORSÓLEVES BACONCHIPS-SZEL

2018. február 10. 14:25 - finomságprofesszor

A Finomságprofesszor-féle sárgaborsólevesnek SEMMI KÖZE a menzák azonos néven emlegetett malterfőzelékéhez!!! Ez ugyanis nagyon finom.  

Hozzávalók: 

20 dkg sárgaborsó, 
1 kis fej hagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
10 szem feketebors, 
2 babérlevél, 
só, olaj, liszt, pirospaprika, tárkony, citromlé, 
10 vékony szelet bacon (kb 100 g), 
1 zöldségleveskocka vagy 1-2 liter húsleves alaplé. 

sargaborso-leves.jpg

A sárgaborsót megmossuk és két liter vízben feltesszük főni. Víz helyett használhatunk alaplét is, annak hiányában 1 zöldségleveskockát kiell hozzáadni a vízhez. Óvatosan sózzuk! (a leveskockában és az alaplében is van már só!) Egy teatojásban beletesszük a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet és a szemes borsot is. A borsót 60-80 perc alatt puhára főzzük.

Hagymás-paprikás rántást készítünk (az apróra vágott hagymát olajon puhára pároljuk és hozzákeverünk 1 evőkanál lisztet; gyenge lángon addig kevergetjük, amíg a liszt zsemleszínűvé válik; a tűzről lehúzva hozzáadunk egy teáskanál pirospaprikát, jól elkeverjük. Keverés közben hideg vízzel felhígítjuk, utána a forró levesből kiveszünk 1-1 merőkanálnyit, azzal is elkeverjük, majd az egészet a leveses fazékba öntjük), a rántással a levest egyszer összeforraljuk. Levesszük a tűzről, botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük főni és most jön bele a tárkony (nem kell sok, mert nagyon intenzív ízű fűszer: elég egy csapott teáskanálnyi belőle) és egy kis (kb. 2 kupaknyi) citromlé. Még egyet forralunk rajta, és kész.

A vékony szeletben kapható bacont 3-4 centis darabokra vágva kisütjük, pl. a mikróban 850 Watton, 2-3 perc alatt: egy mélytányér szélére sorjázzuk, hogy középre tudjon csorogni a zsír. Kell fölé védőbúra, nehogy a zsír telefröcskölje a mikrót!

A baconchipsen kívül a leves mellé levesgyöngyöt is kínálhatunk.  (Esetleg apróra vágott petrezselyemmel is dekorálható.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr1613651996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása