A Finomságprofesszor-féle sárgaborsólevesnek SEMMI KÖZE a menzák azonos néven emlegetett malterfőzelékéhez!!! Ez ugyanis nagyon finom.
Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10 szem feketebors,
2 babérlevél,
só, olaj, liszt, pirospaprika, tárkony, citromlé,
10 vékony szelet bacon (kb 100 g),
1 zöldségleveskocka vagy 1-2 liter húsleves alaplé.
A sárgaborsót megmossuk és két liter vízben feltesszük főni. Víz helyett használhatunk alaplét is, annak hiányában 1 zöldségleveskockát kiell hozzáadni a vízhez. Óvatosan sózzuk! (a leveskockában és az alaplében is van már só!) Egy teatojásban beletesszük a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet és a szemes borsot is. A borsót 60-80 perc alatt puhára főzzük.
Hagymás-paprikás rántást készítünk (az apróra vágott hagymát olajon puhára pároljuk és hozzákeverünk 1 evőkanál lisztet; gyenge lángon addig kevergetjük, amíg a liszt zsemleszínűvé válik; a tűzről lehúzva hozzáadunk egy teáskanál pirospaprikát, jól elkeverjük. Keverés közben hideg vízzel felhígítjuk, utána a forró levesből kiveszünk 1-1 merőkanálnyit, azzal is elkeverjük, majd az egészet a leveses fazékba öntjük), a rántással a levest egyszer összeforraljuk. Levesszük a tűzről, botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük főni és most jön bele a tárkony (nem kell sok, mert nagyon intenzív ízű fűszer: elég egy csapott teáskanálnyi belőle) és egy kis (kb. 2 kupaknyi) citromlé. Még egyet forralunk rajta, és kész.
A vékony szeletben kapható bacont 3-4 centis darabokra vágva kisütjük, pl. a mikróban 850 Watton, 2-3 perc alatt: egy mélytányér szélére sorjázzuk, hogy középre tudjon csorogni a zsír. Kell fölé védőbúra, nehogy a zsír telefröcskölje a mikrót!
A baconchipsen kívül a leves mellé levesgyöngyöt is kínálhatunk. (Esetleg apróra vágott petrezselyemmel is dekorálható.)