"Szabályos négyzetrácsot készítünk."
(Dr. K.J.)
Hozzávalók a tésztához:
fél deci langyos tej,
1 evőkanál porcukor
4,5 gramm porélesztő (a 7 grammos csomag nagyja),
25 deka finomliszt,
1 teáskanál só,
10 deka vaj,
1 tojás,
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
1 kiló túró,
10 deka cukor,
1 teáskanál só,
1 nagy csokor apróra vágott kapor,
3 tojássárgája,
2 evőkanál búzadara,
1 deci tejföl,
4 tojásfehérje (habbá verve)
A tetejére:
1 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl
A lisztet átszitáljuk, majd a többi hozzávalóval meggyúrjuk a tésztát. (Türelem! Nekünk ugyanis elég nehezen állt össze, géppel is jó 10 percbe telt, mire rendesen elvált az edény szélétől. Bár a recept szerint kézzel kellene gyúrni, és "közepesen kemény tészta" lenne a végeredmény, a miénk inkább nagyon is lágy lett...)
A tésztát 30 percig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, minden egyebet hozzákeverünk, a legvégén a tojáshabot is óvatosan hozzáadjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk-kilisztezünk egy nagy tepsit. A tésztát kinyújtjuk akkorára, mint a tepsi, kicsit belisztezzük a tetejét, hogy lazán fel lehessen tekerni a nyújtófára. A tepsi fölött óvatosan legörgetjük, elegyengetjük. Rásimítjuk a tölteléket és a forró sütőbe toljuk 30 percre.
Ezalatt a tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, majd amikor lejárt a 30 perc, rákenjük a tésztára. Újabb 10-15 perc sütés után, amikor a teteje szép aranybarna lett, kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük, majd kockákra négyzet alapú hasábokra vágva tálaljuk.
A receptért köszönet Limarának!