FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

KAPROS-TÚRÓS LEPÉNY

2015. október 18. 15:59 - finomságprofesszor

"Szabályos négyzetrácsot készítünk."
(Dr. K.J.) 

 

kapros-turos-lepeny-szeletelese.jpg

 Hozzávalók a tésztához: 

fél deci langyos tej, 
1 evőkanál porcukor 
4,5 gramm porélesztő (a 7 grammos csomag nagyja), 
25 deka finomliszt, 
1 teáskanál só, 
10 deka vaj, 
1 tojás, 
1 evőkanál tejföl 

 A töltelékhez: 

1 kiló túró, 
10 deka cukor, 
1 teáskanál só, 
1 nagy csokor apróra vágott kapor, 
3 tojássárgája, 
2 evőkanál búzadara, 
1 deci tejföl, 
4 tojásfehérje (habbá verve) 

 A tetejére: 

1 tojássárgája, 
2 evőkanál tejföl 

A lisztet átszitáljuk, majd a többi hozzávalóval meggyúrjuk a tésztát. (Türelem! Nekünk ugyanis elég nehezen állt össze, géppel is jó 10 percbe telt, mire rendesen elvált az edény szélétől. Bár a recept szerint kézzel kellene gyúrni, és "közepesen kemény tészta" lenne a végeredmény, a miénk inkább nagyon is lágy lett...) 

A tésztát 30 percig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, minden egyebet hozzákeverünk, a legvégén a tojáshabot is óvatosan hozzáadjuk. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk-kilisztezünk egy nagy tepsit. A tésztát kinyújtjuk akkorára, mint a tepsi, kicsit belisztezzük a tetejét, hogy lazán fel lehessen tekerni a nyújtófára. A tepsi fölött óvatosan legörgetjük, elegyengetjük. Rásimítjuk a tölteléket és a forró sütőbe toljuk 30 percre.

Ezalatt a tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, majd amikor lejárt a 30 perc, rákenjük a tésztára. Újabb 10-15 perc sütés után, amikor a teteje szép aranybarna lett, kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük, majd kockákra négyzet alapú hasábokra vágva tálaljuk.

kapros-turos-lepeny.jpg

 

A receptért köszönet Limarának!

limara-konyve.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr627987379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása