FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SZÉKELYKÁPOSZTA

2015. október 25. 16:08 - finomságprofesszor

"Ilyen jól még sosem sikerült!"
(Dr. K.J.) 

 

szekely-kaposzta.jpg

Rövid leírás:

Először külön főzzük egy nagy fazékban a káposztát a füstölt hússal, egy másik lábosban pedig a disznóhúsból készítünk pörköltet. Aztán összevegyítjük a kettőt és berántjuk.

Hozzávalók: 

1 kiló savanyú káposzta, 
30 deka füstölt hús (pl. oldalas, de a hús legyen 30 deka, a csont nélkül mérve!), 
60 deka sertéscomb, 
1 fej hagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
olaj, só, liszt, pirospaprika, tejföl, babérlevél. 

A káposztát átmossuk, kinyomkodjuk, a felét egy nagy fazékba tesszük, erre jön a feldarabolt füstölt hús, majd a káposzta másik fele. Ráteszünk még 2 babérlevelet, majd annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Feltesszük főni, kb. másfél órára, amíg a hús megpuhul. 

Közben a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, bő olajon megpároljuk és beletesszük a kockára vágott, ízlés szerint sózott combot. Saját levén megpirítjuk (pörköljük), - a tűzről lehúzva - meghintjük 3-4 teáskanál pirospaprikával. Elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Amikor a pörköltünk elkészült, hozzákeverjük a még éppen fővő káposztához.

Kicsit összefőzzük a kettőt, majd két evőkanál liszttel paprikás rántást készítünk (a paprikát a legvégén szabad csak hozzáadni), felöntjük hideg vízzel és hozzáadjuk a káposztához. Elkeverjük, majd még 3 deci tejfölt is adunk hozzá, és azzal is elkeverjük. Felforraljuk. Ha kész, tejföllel tálaljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr88020499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása