"Ilyen jól még sosem sikerült!"
(Dr. K.J.)
Rövid leírás:
Először külön főzzük egy nagy fazékban a káposztát a füstölt hússal, egy másik lábosban pedig a disznóhúsból készítünk pörköltet. Aztán összevegyítjük a kettőt és berántjuk.
Hozzávalók:
1 kiló savanyú káposzta,
30 deka füstölt hús (pl. oldalas, de a hús legyen 30 deka, a csont nélkül mérve!),
60 deka sertéscomb,
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
olaj, só, liszt, pirospaprika, tejföl, babérlevél.
A káposztát átmossuk, kinyomkodjuk, a felét egy nagy fazékba tesszük, erre jön a feldarabolt füstölt hús, majd a káposzta másik fele. Ráteszünk még 2 babérlevelet, majd annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Feltesszük főni, kb. másfél órára, amíg a hús megpuhul.
Közben a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, bő olajon megpároljuk és beletesszük a kockára vágott, ízlés szerint sózott combot. Saját levén megpirítjuk (pörköljük), - a tűzről lehúzva - meghintjük 3-4 teáskanál pirospaprikával. Elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Amikor a pörköltünk elkészült, hozzákeverjük a még éppen fővő káposztához.
Kicsit összefőzzük a kettőt, majd két evőkanál liszttel paprikás rántást készítünk (a paprikát a legvégén szabad csak hozzáadni), felöntjük hideg vízzel és hozzáadjuk a káposztához. Elkeverjük, majd még 3 deci tejfölt is adunk hozzá, és azzal is elkeverjük. Felforraljuk. Ha kész, tejföllel tálaljuk.