"Milyen szép ez a kuglóf, asszonyom...!"
(egy pesti vicc eleje)
Hozzávalók:
50 deka liszt,
4 deka vaníliás cukor,
6 deka porcukor,
4 tojás sárgája,
10 deka vaj,
3,5 deci tej,
1 csomag porélesztő,
csipet só.
A lisztet átszitáljuk, hozzászitáljuk a porcukrot is, majd elkeverjük benne a porélesztőt. A tojássárgájákat a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, majd az egészet a liszthez öntjük. Megdagasztjuk a tésztát és minél szimmetrikusabban eloszlatva belenyomkodjuk az alaposan kivajazott kuglófformába. Letakarjuk és 50 percig hagyjuk kelni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, betoljuk a formát, de 5 perc után visszavesszük a hőfokot 170-re. Még 40 percig sütjük, ha nagyon barnul a teteje, sütőpapírral letakarjuk. Hústűvel tűpróbát végezhetünk, hogy megsült-e már. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd kiborítjuk. Ha kihűlt, leönthetjük csokimázzal (mi a Dr.Oetker-féle, előre elkészített zacskós tortabevonót vetettük be).