"Nagyon vigyázzunk a sózással!"
(Dr. K.J.)
Hozzávalók:
6-8 szép zöldpaprika,
60 deka paradicsom,
30 deka paradicsompüré (konzerv),
1 vöröshagyma,
40 deka darált hús,
10 deka rizs,
só, bors, olaj, liszt, friss bazsalikom.
Köret: sós vízben főtt krumpli.
A rizst feltesszük főni, de nem főzzük teljesen puhára. A paprikát kimagozzuk. A hagymát olajon megpároljuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a húst, a rizst, sózzuk, borsozzuk és a felapírtott bazsalikommal is megfűszerezzük. A keverékkel lazán megtöltjük a paprikákat és egy nagyobb lábos alján úgy, hogy szépen, egy réteget alkossanak. A maradék húsból gombócokat formálunk, azokat is a paprikák mellé helyezzük. A paradicsom levét (mi gyümölcscentrifugával facsartuk ki) és a paradicsomsűrítményt ráöntjük, majd az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Egy órán át főzzük. 1 kanál liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amit hideg vízzel felöntünk, majd ha kihűlt, hozzászedünk a főzőléből. Ezzel végül az egészet felöntjük. Kóstoljuk ha nem elég savanykás, akkor citromlevet adunk hozzá, ha viszont túl savanyú, akkor kicsit cukrozni kell.