"Korábban próbáltuk magunk szedni a gombát,
de a gombavizsgálóban az összeset elkobozták."
(Dr. K.J.)
Hozzávalók:
2 deka szárított vargánya,
0,5 kiló sampinyongomba,
1 fej vöröshagyma,
8 deci húsleves alaplé vagy 1 húsleveskocka + víz,
1,5 deci habtejszín,
olaj, só, bors, vaj, liszt, snidling.
A sampinyongombát megmossuk, a legszebb darabot félretesszük, a többit felkockázzuk. A szárított vargányát 2 deci forró vízbe beáztatjuk 10 percre. Utána kivesszük, kinyomkodjuk felaprítjuk, de a levet is félretesszük későbbre. A gombát olajon megpirítjuk és hozzáadjuk a vargányát és a felaprított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük 1 evőkanál liszttel. Kicsit hagyjuk lepirulni. Hozzáadjuk az áztatóvizet és az alaplét, felforraljuk és 15 percig csendesen főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk. Mixelővel pürésítjük, ilyenkor lehet még utánafűszerezni, ha szükséges.
A félretett szép fej gombát 8 milliméteres szeletekre vágjuk és kis vajon a szeletkék mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a tányérba kimert levest ezzel és apróra vágott snidlinggel dekoráljuk.