"Ez a leves nem ám az Odera-, hanem a Majna-menti Frankfurtból származik!"
(Dr. K.J.)
Hozzávalók:
1 kb. 0,6 kilós fej kelkáposzta,
2 közepes méretű krumpli,
2 pár virsli,
8 deka kolozsvári szalonna,
1 közepes fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
olaj, liszt, só, pirospaprika,
őrölt (vagy akár egész) kömény,
majoranna,
3 deci tejföl.
A káposztát megmossuk, torzsátlanítjuk és csíkokra szeleteljük. A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, felhasználásig víz alatt tartjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a hagymát is felaprítjuk. A szalonnát olajon kiolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, összepároljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Belenyomjuk a fokhagymát, és hozzáadjuk a káposztát és a krumplit, majd sózzuk, fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forrás után takarékra tesszük - kb. 20 perc alatt puhára fő. A virslit fél centis karikákra vágva adjuk a leveshez, pár perc alatt belefő. A tejfölt 1 kanál liszttel és egy teáskanálnyi pirospaprikával simára keverjük és behabarjuk vele a levest. Összeforraljuk, megkóstoljuk - ha kell, utánafűszerezünk. Amúgy meg készen van.