FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

SZALAGOS FÁNK

2016. február 28. 16:11 - finomságprofesszor

szalagos, farsangi fánk

A bőséges olajban kisütött fánk nyilván nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, nem is szoktuk gyakran sütni, leginkább csak egyszer egy évben, amikor "szezonja" van, azaz farsangkor. 

Elöljáróban: a kelt tésztáktól nem szabad rettegni, mert ha betartod azt a szabályt, hogy SOHA ne dolgozz előmelegített összevetőkkel, akkor neked is tutira sikerülni fog.

Jó, az nyilván nem igazán tesz jót a tésztádnak, ha jeges kereszthuzatban állsz neki dagasztani, viszont végképp eszedbe ne jusson előre meglangyosítani a tejet, pláne fél percre mikróba tenni a lisztet... Ismétlem: semmit ne melegíts meg előre! A meleg ugyanis gyorsítja a tészta kelését, márpedig kevés dolog nehezíti meg jobban a dagasztást, mint a már kelésnek indult, ettől egyre ragacsosabbá és egyre nehezebben kezelhető tészta. A legjobb, ha az alapanyagok se nem hidegek, se nem melegek, hanem minden csak egyszerűen szobahőmésékletű. 

Egyébként nekem (KRM) az a trükköm,hogy a hűtőből kivett tejhez hozzá szoktam önteni a felolvasztott vajat, így a tej sem lesz jéghideg, és a vaj sem kerül forrón a tésztába.  

Javaslom még, hogy a kezdetek kezdetén szitáld át a lisztet, és elsőként keverd el benne a "száraz" hozzáadandókat: a porélesztőt , a sót és cukrot. Minden mást csak ezután adj hozzá.

Ha van konyhai robotgéped, bátran vedd elő a tészta összedolgozásához (a dagasztásra hivatott csavaros karokat használd) - én amint úgy látom, hogy a tészta összeállt, onnantól pár percen át kézzel is át szoktam gyúrni egy kicsit. Elvégre onnan lehet tudni, hogy jó, ha már elválik a kéztől, és szép, finom, egységesen "selymes" a felszíne. 

Sütéskor javaslom, hogy kösd be a fejed kendővel és csukd be a szobaajtókat, máskülönben jó eséllyel az egész lakás olajszagú lesz akár napokon át... 

A többi gyerekjáték! Legalábbis ha mindent úgy csinálsz, ahogy ide van írva. :)

Sok sikert és jó étvágyat! 

 

20-25 db farsangi fánkhoz a hozzávalók:

50 deka liszt, 
1 porélesztő, 
2 tojás sárgája, 
5 deka vaj, 
3 evőkanál porcukor, 
3 deci tej, 
csipet só, 
lekvár, illetve a farsangi fánk sütéséhez bőségesen olaj. 

farsangi-szalagos-fank.jpg

A lisztet átszitáljuk, a hozzávalókból (a lekvár kivételével) tésztát gyúrunk, fél órát kelni hagyjuk.

2 centi vastagon kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk.

A fánkokat még egy fél órát kendő alatt pihentetjük. Nem szabad szorosan pakolni, mert még dagadni fog!

A kelesztés végén az ujjunkkal minden fánkba kis mélyedést nyomunk.

Forró olajban, fedő alatt először a lyukkal lefelé eső oldalát sütjük meg (max. 2 perc!), majd megfordítjuk, és a másik felét fedő nélkül sütjük szép aranybarnára. Vigyázni kell, nagyon hirtelen túl tud sülni! Ha szép magas, akkor lesz "szalag" az oldalán - ezért nem szabad az elején sem túl "laposra" kinyújtani!

Szalvétára szedjük, ami felitatja a zsiradékot. a kész fánkokat leszórhatjuk még porcukorral. Baracklekvárral tálalva az igazi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr698424880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása