FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

GULYÁSLEVES

2016. március 13. 16:27 - finomságprofesszor

A klasszikus marhagulyás receptje

Hozzávalók 4 személynek elegendő gulyásleveshez:  

fél kiló marhalábszár (a gulyásleves ugyanis ebből az igazi), 
olaj, 
1 közepes fej hagyma, 
2-3 gerezd fokhagyma, 
3 szál sárgarépa, 
2 szál fehérrépa, 
fél kiló krumpli, 
só, pirospaprika, köménymag, egész feketebors, 
esetleg paradicsom, zöldpaprika, 
a díszítéshez metélt petrezselyem. 

marha-gulyas-leves.jpg

Elkészítés:

A húst a durvább hártyáktól és nagyobb mócsingoktól megtisztítjuk, felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon megpároljuk - lehetőleg kuktában (a következőkben a főzési idő kuktára értendő!). A tűzről lehúzva alaposan meghintjük pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, felöntjük kb. 2 liter vízzel. Teatojásban mellétesszük a köménymagot és az egész borsot. Paradicsom, paprika is mehet már most a lébe. Lezárjuk, egy órán át főni hagyjuk. Majd kinyitjuk a kuktát és hozzáadjuk a levesünkhöz a megtisztított és hosszában felvágott leveszöldséget. Lezárjuk, és újabb 20 perc főzést követően nyitjuk ki ismét, hogy hozzáadhassuk a felkockázott krumplit is. Visszazárjuk, és kb. 10 perc főzés után kész a gulyásleves. Tányérokba kimerve meghintjük petrezselyemzölddel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr328473970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása