Hozzávalók 4 személynek elegendő gulyásleveshez:
fél kiló marhalábszár (a gulyásleves ugyanis ebből az igazi),
olaj,
1 közepes fej hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
3 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
fél kiló krumpli,
só, pirospaprika, köménymag, egész feketebors,
esetleg paradicsom, zöldpaprika,
a díszítéshez metélt petrezselyem.
Elkészítés:
A húst a durvább hártyáktól és nagyobb mócsingoktól megtisztítjuk, felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon megpároljuk - lehetőleg kuktában (a következőkben a főzési idő kuktára értendő!). A tűzről lehúzva alaposan meghintjük pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, felöntjük kb. 2 liter vízzel. Teatojásban mellétesszük a köménymagot és az egész borsot. Paradicsom, paprika is mehet már most a lébe. Lezárjuk, egy órán át főni hagyjuk. Majd kinyitjuk a kuktát és hozzáadjuk a levesünkhöz a megtisztított és hosszában felvágott leveszöldséget. Lezárjuk, és újabb 20 perc főzést követően nyitjuk ki ismét, hogy hozzáadhassuk a felkockázott krumplit is. Visszazárjuk, és kb. 10 perc főzés után kész a gulyásleves. Tányérokba kimerve meghintjük petrezselyemzölddel.