Hozzávalók:
negyed kiló (kb 4 csokor) medvehagyma,
fél kiló krumpli,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2,5 deci főzőtejszín (20%-os),
8-10 deka reszelt parmezán,
10 gramm szárított vargányagomba,
5 evőkanál olívaolaj,
1 leveszöldségkocka, só.
A szárított vargányát egy kis tálban leöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, és állni hagyjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon lassan pároljuk. A medvehagymát megmossuk, felaprítjuk, majd a megpárolt hagymára tesszük, rányomjuk a fokhagymát és az egészet 8 deci vízzel felengedjük. A meghámozott, kockára vágott krumplit akkor tesszük hozzá, amikor a medvehagyma már összefonnyadt. További 8 deci vízzel felengedjük és ekkor kell megsózni is, továbbá beletenni a leveskockát. A beáztatott gomba levét félretesszük, a vargányát pedig felaprítva szintén a leveshez adjuk. Amikor a krumpli megpuhult benne, a levest felöntjük a tejszínnel és hozzáadunk 3 evőkanálnyit a reszelt parmezánból. Összeforraljuk és levesszük a tűzről. Egy külön edényben, kisebb adagokban, botmixerrel finomra pürésítjük. Ekkor keverjük hozzá a gomba ázatólevét is. A kész krémlevest még egyszer összeforraljuk. Tálaláskor a maradék reszelt parmezánnal díszítjük. Mesefinom!