Hozzávalók:
20 deka pászkalap (értsd: pászka-lap) - vagyis macesz,
2 tojás,
1 mokkáskanálnyi só,
fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
1 evőkanál étolaj vagy libazsír,
kb. 2 deci víz.
A maceszt apróra törjük: én vászonzsákban szoktam kézzel nyomorgatni addig, amíg teljesen apró nem lesz. (Mások ledarálják, de attól túl homogén, túlságosan porszerű lesz, ami szerintem nem szerencsés.) Külön edényben felverem a két egész tojást, hozzáadok minden egyebet, jól kikeverem, majd végül az összetört maceszhez adom. Alaposan elkeverem, majd minimum egy órára (legjobb egy egész éjszakára) a tűtőbe teszem pihenni. Utána vizes kézzel megformázom a gombócokat és forrásban lévő sós vízben kb. 15 perc alatt kifőzöm őket. Húslevesbetétnek való.