FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

BÁCSKAI RIZSES HÚS

2017. november 01. 20:54 - finomságprofesszor

- rizs helyett bulgur!

Hozzávalók (kb. 4 főre) 

50 dkg sertéscomb, 
1 kis fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
25 dkg bulgur, 
só, pirospaprika, olaj; 
esetleg még 1 egész paradicsom és egy zöldpaprika. 

bacskai-rizses-hus-bulgur.jpg

Először pörköltet készítünk: a felaprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, majd a tűzről lehúzva 2 bő kávéskanálnyi pirospaprikát keverünk hozzá. (Azért kell lehúzni a tűzről, nehogy megégjen a paprika!) Ezután mehet bele a felkockázott hús, amivel együtt már bátran visszatehetjük a tűzre. Megsózzuk és egy kicsit még "pörköljük", majd felöntjük 3-4 deci vízzel. (Ha kuktában készül, kevesebb vízzel, ha simán lábosban, akkor többel, mivel utóbbi esetben több levet veszít majd főzés közben.) Jobb íze lesz, ha még egy nyers egész paradicsomot és egy kicsumázott zöldpaprikát is hozzáfőzünk. 

Ha a hús megpuhult, hozzáadhatjuk a 25 deka bulgurt. Fontos, hogy a pörköltnek meglegyen a 3 deci leve: ha ennél kevesebb maradt volna, öntsünk még hozzá vizet. Nagyon lassú tűzön, gyakran átkeverve még 10-15 percig főzzük, amíg a bulgur meg nem puhul teljesen. 

Savanyú uborka illik mellé. 

A bulgur, avagy "török rizs" amiatt egészségesebb köret a hagyományos rizsnél, de még a barna rizsnél is, mert mindkettőhöz képest lassúbb felszívódású szénhidrát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr7313140548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása