FinomságProfesszor

sütés-főzés fizikuséknál

MADÁRTEJ

2018. január 06. 16:25 - finomságprofesszor

Mint megtanultuk, a madártejhez főleg türelem kell, valamint idő (hogy kihűljön a tálalásig) és persze rengeteg edény. A tejnek forrás KÖZELI hőmérsékletűnek kell lennie, viszont nem forrhat, különben a habgaluska állaga nem lesz ideális.

A következő edényekre lesz szükségünk:

- egy széles lábos a 2 liter tej forralásához: lehetőleg legyen teflonos, hogy ne égjen le benne a tej;  
- egy edény, amiben habbá verjük a tojásfehérjét; 
- egy további, legalább 3 literes edény, mert bár először csak a tojássárgája kerül bele, utána az egész fel lesz öntve 2 liter forró tejjel és még mixerrel is fogunk belenyúlkálni; 
- még egy, egy legalább 2,5-3 literes lábos, amiben majd a lisztet elegyítjük egy kis hideg tejjel, amire majd később ráöntjük a 2 liter forró, vaníliás tejet; 
- szűrőkanál a habgaluskák kiszedéséhez; 
- egy szűrő, amibe kiszedjük a habgaluskát, illetve amivel majd leszűrjük a tejet; 
- egy (vagy több) edény a leszűrt habgaluskák tárolására;
- ...és persze egy elegáns porcelán edény a végső tálaláshoz! :) 

És íme, így készül a madártej: 

Hozzávalók: 

8 tojás, 
2 liter tej, 
1 vaníliarúd, 
14 deka kristálycukor, 
2 evőkanál porcukor, 
2 evőkanál liszt
csipet só, pár csepp citromlé, 
apróra vágott mandula a díszítéshez.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a két kanál porcukrot és azzal is verjük, hogy tényleg nagyon kemény legyen. A tejet egy lehetőleg teflon bélésű és minél nagyobb felületű lábosba töltjük, belekaparjuk a magokat a vaníliarúd belsejéből, illetve hozzáadjuk a rudat is, majd az egészet felforraljuk. A bőrét (ha van, mert pl. fedő alatt forralva nem lesz bőre) leszedjük, majd a tejet egy egészen kis lángra visszatesszük. Többé már nem szabad forrnia, de maradjon jó forró. A kemény tojásfehérjét kanállal beleszaggatjuk, egyszerre mindig csak annyit, amennyi a felszínen úszva elfér. Az úszó "szigetek" főzés közben kicsit duzzadnak majd, ezt is vegyük számításba. A habgaluskákat egy percig főzzük az egyik oldalukon, után meg kell fordítani és a másik oldalukon úszva is főzni kell további egy percig. Szűrőkanállal egy szűrőedénybe szedjük őket, majd miután lecsöpögött róluk a folyadék, átszedjük egy másik edénybe - hogy legyen helye a következő adagnak. Ha kifőtt az összes habgaluska, a kristálycukorból két evőkanálnyit hozzákeverünk a tejhez, majd félretesszük.

A tojássárgájákat a maradék kristálycukorral habosra mixeljük. Egy lábosban egy kis hideg tejet 2 evőkanál liszttel csomómentesen elkeverünk, rászűrjük a félretett vaníliás tejet, majd jól összeforraljuk. Pár percig kis lángon, folyamatosan keverve főzzük (ilyenkor elvileg sűrűsödik, nekem speciel az égvilágon semmit nem változott az állaga). Az így felfőzött tejet kicsit hagyjuk hűlni, majd habverővel fokozatosan hozzákeverjük a cukros-tojásos alaphoz. Teljesen hidegre hűtjük, a habgaluskával együtt tálaljuk, a tetejét apróra vágott mandulával díszítjük. 

Tipp: mandula helyett piríthatunk barnacukorral meghintett natúr zabpelyhet: akkor jó, ha a cukor éppen karamellizálódik (odaégetni nem szabad)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finomsagprofesszor.blog.hu/api/trackback/id/tr5613554361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása